onsdag 27. oktober 2010

Litt mer spenning (andre innlegg i dagens stafett...pjuh)

Kirkegårdsboken av Neil Gaiman er visstnok bygd på/inspirert av Jungelboken (der menneskegutten Mowgli vokser opp blant pantere, aper og bjørner før han må finne tilbake til sin egen art). Men Gaiman er ekspert på det overnaturlige (mer overnaturlig enn en gutt som henger etter tærne), så dette blir en slags fantasy/grøss. I en realistisk setting, nærmere bestemt England i våre dager. Det tar litt tid å finne ut at det er såpass moderne, for hele stemningen er så høytidelig og magisk.

Gutten Bod (forkortelse for Nobody) bor på kirkegården sammen med en gjeng av spøkelser, samt den litt mystiske gudfaren Silas, som sannsynligvis er udød (som enhver vampyrleser vil gjette). Nobody bor der fordi han gjemmer seg for mannen Jack, som drepte resten av familien hans. Mannen Jack spøker i bakgrunnen i hele boka. For han vil drepe Bod også! Selvfølgelig.
Men det er andre spennende innslag også. For eksempel ekle ghûler som bortfører helten til en underjordisk by (der de vanligvis fordriver tiden med drap, tortur og andre oppbyggelige aktiviteter), samt ei underjordisk grav med magiske skatter som venter på en "herre".
Når Bod blir større blir han mer nysgjerrig på livet utenfor, verdenen han egentlig hører til. Han får en venn der, ei jente, og han prøver seg på skolen. Men der er det vanskelig å skjule seg, å være "Nobody", når en vil stille opp for de svake. Og Jack kan komme...

Gaiman er mest kjent for drømme-tegneserien Sandman, men har også skrevet den grøssete barneboka Coraline og eventyrromanen Stjernestøv. Så jeg var forberedt på mye fantasi, og fikk det.
Gaiman får fortalt det han skal med få ord og sier det på en magisk måte. Det er vanskelig å forklare. Han er en ekte eventyrforteller, kanskje litt som Michael Ende?
Lite minus: det er ganske tydelig hva som kommer til å skje. Men det er bittelite for min del.

Astrid Terese har forresten skrevet et veldig bra innlegg her som også kan leses! Det hender vi bloggere overlapper hverandre, og det er bare koselig.

4 kommentarer:

Kathleen sa...

Denne skal jeg låne neste gang jeg er på biblioteket!

Synne sa...

Spent på hva du syns om den;)

Anonym sa...

Har lest flere bøker av Gaiman, og syns han er flott! Anansi boys, American gods, Good omens med Pratchett, som også er genial..
Nå må jeg jo bare få tak i denne boka også!

Hasse

Synne sa...

Vet du, Hasse, vi to har gått glipp av masse interessant bokprat gjennom årene. Hvordan ville ikke livet mitt vært hvis jeg hadde lest Pratchett som tolvåring?;)