søndag 17. oktober 2010

Barnebøker - på en søndag

1. Hvis jeg bare ikke hadde fått ny frisyre av Ingelin Angerborn. Tilda er uheldig som alltid, og denne gangen skjer forviklingene på Syden-tur.
Jeg så TV-serien Jeg tar sjansen (Dårfinkar och dönickar) for mange år siden; den handler om Simone som klipper håret og må late som at hun er gutt. Veldig spennende. Det samme skjer med Tilda her, så kanskje dette er en Jeg tar sjansen light? Der Ulf Starks bok er både dypt alvorlig og komisk, er Angerborns bare morsom. Og det er greit!

2. Verdens verste lærer av Peter Lidbeck. Jeg er utroooooo (og så videre) lig glad for at jeg ikke hadde Karin Karlsson som lærer på barneskolen! Jeg har nettopp rynket offentlig på nesen over hardkjøret i Cherub, men denne voksenpersonen har den djevelske planen å finne elevenes sterkeste sider - for å bryte dem ned! Når tre nye elever kommer til klassen går hun raskt til verks. Den lille, sjenerte gutten blir gjort till mobbeoffer fra første dag, den dollete jenta blir gjort til et hygienemanisk vrak, og den selvsikre og sympatiske innvandrergutten får brukte klær og annet veldedighetsutstyr midt foran øynene på de andre klassekameratene.
Jeg kjenner at jeg skulle ønske at Roald Dahl skrev slutten på denne Løve Pluss-boka (lettlest serie), men det skal jo være realistisk etter forholdene så...

3. Stavangermysteriet av Bjørn Sortland. Foreløpig siste bok i serien om David og de andre kunstdetektivene. Vår hovedperson ligner faktisk mer og mer på James Bond, syns jeg. En livredd, men likevel modig James Bond.
En ting som er nytt - og friskt - i forhold til de andre bøkene: far Bergvik har blitt med på den sosiale nettsida min-navle.no og syns det er en flott ting. Men det er på dette nettstedet mamma Bergvik får invitasjonen til det katastrofale partyet på et skip i Stavanger, fra en "venn" hun ikke har sett på mange år...
Kan det være et spark til fjesboka vi er så glade i, mange av oss? Vel, jeg finner ikke Bjørn Sortland der!

4. Speilslottet: Flukten fra Zakka av Jørn Jensen. Smetter rett inn i rekken av de mange ekstra lettleste fantasy-seriene som handler om en helt som må rømme fra en ond hersker og finne sin skjebne.

5. Doktor Proktor og verdens undergang. Kanskje av Jo Nesbø. Visste du at Jo Nesbø er "Europe's New Star of Crime Fiction"? Det står iallfall på hjemmesida hans, og det har nok spesielt med Snømannen å gjøre. Men også Doktor Proktor-bøkene har blitt en suksess internasjonalt. Det var forresten kjempegøy å se ei DP-tegneseriestripe i bibliotektegneserien Unshelved. Her forteller forfatteren om den første boka:Når det gjelder denne tredje boka, så er den kjempebra! Men pass deg hvis du er svenske, bavian, romvesen, sørtrønder eller en konge med hang til søvndyssende nyttårstaler. Du kan bli fornærma.

6. Kul teknologi av Steve Parker. Jeg har aldri før anmeldt ei skikkelig faktabok, tror jeg. Mange barn og voksne liker dem, og det skjønner jeg godt når emnet er interessant (og bildene er fine). Her har vi et prakteksemplar. Den er kjempeinteressant å lese i, gjennomillustrert og med enkel tekst. Noen av oppfinnelsene her er kjente og velbrukte, men får forklaringer. Andre gir meg en følelse av å være sugd inn i framtida sånn som vi kjenner den fra hundrevis av filmer. Jeg vet vel at det fins intelligente kjøleskap og har hørt om kirurg-roboter (operasjon tusenvis av mil unna pasienten!), men det høres sprøtt ut når du tenker på det.
Én ting må jeg likevel pirke på: på side 8 står det som følger.
"I steinalderen fantes ingen MP3-spillere, ingen dataspill og ingen plasmafjernsynsapparater. Hva i alle dager gjorde de da?"
Er det nå jeg skal føle meg gammel?

7. Siste stikk (En pingles dagbok) av Jeff Kinney. Tredje bok i serien som først begynte som tegneseriestriper på internett og som nå til og med har blitt til film. Er det en bra ting for en så grafisk roman, der tegningene nesten betyr like mye som teksten? (Jeg husker at jeg så klipp av tv-serien Guttegærne jenter som bygger på Jacqueline Wilsons bøker. Ikke bare hadde Ellies tegninger blitt til fancy digitale effekter; Ellie var ikke lenger herlige, bebrillede, lubne Ellie.)
Uansett. Tredje bok av Kinney er en fin oppfølger!

2 kommentarer:

annkolaas sa...

Åå, jeg tror husker den om Simone fra tv. Hadde ikke hun en diger hund?

Synne sa...

Jo:)