onsdag 23. november 2011

Ungdomsbøker - november (del 2)


Gyldendal, 2011

1. Himmelen begynner her av Jandy Nelson

Fra omtalen: "Lennie er sytten år og lever et stille liv i skyggen av den utadvendte søsteren Bailey - en tilværelse hun trives med. Men en dag skjer det utenkelige - Bailey faller om i hjerteattakk og dør. Sorgen og savnet er uendelig, og Lennie trekker seg unna alt og alle. Samtidig opplever hun sin første virkelige forelskelse; svimlende og forbudte følelser som får Lennies verden til å eksplodere. Jandy Nelson debuterte som skjønnlitterær forfatter i 2010 med denne ungdomsromanen. Boken er så langt oversatt til nærmere tjue språk, og hylles av lesere verden over."

Mine tanker om boka:
 • kjente og kjære tema: 1) forbudt kjærlighet, noe Katarina von Bredow har spesialisert seg på her i Norden (Bare ikke deg, Søskenkjærlighet, Ekspert på å rødme mm.) Og for å ta et enda mer aktuelt eksempel: Twilight, der Bella forelsker seg i bestevennen sin samtidig som hun har en kjæreste - litt som Lennie. Dette klassiske plottet slår an hos mange. I tillegg kommer 2) det såre og triste med ei død søster (død har også vært et vanlig tema de siste par årene).
 • Lennie skriver små beskjeder til Bailey (som kjæresten senere finner), de viser hvor vanskelig hun har det og hvor knyttet hun er til søsteren sin. Fint innslag i fortellinga.
 • Intenst, godt skrevet syns jeg. Har også masse humor.
 • Positivt at Lennie utvikler seg og våger å komme ut av skyggen! Blant annet finner hun ut at hun vil konkurrere med selvsikre Rachel om plassen som 1. solist i korpset (et pluss: musikkinteressert hovedperson).
 • Guttene blir jeg ikke helt overbevist av, de er veldig perfekte - romantiske helter. Jeg klarer ikke helt å godta Joe, selv om det er han som er "ledig" (søster Bailey spøker alltid i bakgrunnen med Toby); han blir veldig macho og er for eksempel veldig opptatt av at han skal være hennes første.
  Som Lennie sier selv: "Man kan klippe attenhundretallsromanen i småbiter med hagesaksen, men man blir ikke kvitt den likevel." - Så dette blir ei blanding av guilty pleasure og følegodt-bok for meg.
Cappelen Damm, 2011
2. Mot (novellesamling)

I fjor kom Nesten som før, som jeg såvidt nevnte her, i år er det altså mot det er snakk om. Ni etablerte (må en vel kunne si?) norske ungdomsbokforfattere skriver hver sin novelle med dette felles temaet. Jeg som leser tenkte sjelden på temaet, siden novellene ellers er så forskjellige.
 • Sverre Henmo forteller om Boye som skriver ei stygg melding om læreren på veggen, lar en annen elev først ta på seg skylden og så finner ut at han må stå for det han har gjort. 
 • Ingelin Røssland forteller om Emma, som tøffer seg foran rektor og senere kommer på uanmeldt besøk. Forholdet mellom voksne og barn er et tilleggstema.  
 • Taran Bjørnstad forteller om Erling, ny på skolen med en fremmed dialekt og problemer med å skaffe seg venner. Han blir den som hjelper en klassekamerat. Likte denne ekstra godt.
 • Harald Rosenløw Eeg om jenta som planlegger å møte en mann hun egentlig ikke kjenner i mørket i skogen. Typisk "eegsk" novelle med en helt spesiell stemning.
 • Anette Münch om en gutt (tror lenge det er ei jente!) som kysser en annen gutt, liker det men har problemer med å innrømme det når den tøffeste gutten spør ham rett ut.
 • Charlotte Glaser Munch om Thomas som opplever et seksuelt overgrep - og tier i skam. Uvanlig tema i ei ungdomsbok, men kanskje mer aktuelt enn vi håper?
 • Hans Petter Laberg om gutten som henger på en vegg under vinduet til jenta han er forelska i og prøver å komme seg løs uten å omkomme. Tittelen "Veggpryd" er kronen på verket! 
 • Lars Mæhle om Aron som prøver å tøffe seg for noen smågutter og blir en kattemorder med sjelekvaler. En av de beste!
 • Renate Nedregård om Magnus som ofrer vennskapet med Emilie - og ofrer henne - for å holde seg inne med de tøffe gutta etter en fest der hun ble misbrukt.

  Av disse novellene er Munchs og Nedregårds tøffest lesning, med Mæhles på en tredjeplass. Labergs er den eneste en kan kalle morsom. Men alle har noe ved seg.

  Mot var med på bokbloggturneen. Det var også boka under. Begge to er også anmeldt av Bokslukerne.  


Cappelen Damm, 2011
3. Minus meg av Ingelin Røssland
Fra omtalen: "Linda er snart 13 år og deltar i en stupekonkurranse da hun får hjertestans. Hun reddes av den mystiske Njål, og det viser seg at hun har en svært sjelden hjertefeil og trenger et nytt hjerte, ellers kommer hun til å dø. Njål begynner å dukke opp flere ganger, og Linda skjønner at hun må rydde opp i en del ting og at hun virkelig må leve, dersom hun ikke har så lang tid igjen. "

Mine tanker om boka: jeg følte ikke at denne traff meg, men klarer ikke helt å sette ord på hvorfor. Det kan ha hatt noe med språket å gjøre: det er tidvis mange korte setninger etter hverandre og andre ganger flere innskudd, og det blir litt tungt å lese. Ordene faller ikke så lett og føles av og til kunstige. Kanskje Røssland burde holde seg til nynorsk? Ellers er Njål, hennes selverklært "nye bestevenn", en smule ustabil (minner meg litt om Linus i denne boka), og jeg falt ikke for ham. Men idéen er god, og nå skal jeg slutte å skrive mer  for å unngå å komme med floskler (livet, dødet, kjærligheten).

Heksa fra Nord har anmeldt boka, og det samme har Pervoluto.

1 kommentar:

Mari sa...

Jeg grue gleder meg til å lese Himmelen begynner her av Jandy Nelson. Etter å ha lest det du skriver så tror jeg at jeg vil like den.