onsdag 4. april 2012

Tiendeofferet

Cappelen Damm, 2005
Holly Black har skrevet Tiendeofferet, ei urban fantasy-bok som er en miks av gammel nordisk/germansk folketro og en boksjanger jeg ikke engang vet om eksisterer! En sjanger jeg er frista til å kalle punkmagi, selv om jeg ikke er rett person til å sette popkulturelle merkelapper:) Men jeg husker ei lignende stemning, et lignende innhold - i Franscesca Blocks Weetzie Bat, som jeg leste en gang (fra serien Dangerous Angels). Hovedpersonene lever et liv som ikke er helt A4, og de opplever magiske ting.

I Tiendeofferet handler det om sekstenåringen Kaye, som føler seg utenfor. Mora (som synger i rockeband) flakker rundt fra sted til sted og mann til mann, Kaye følger med og er moras hjelper (blant annet ved å holde håret hennes når hun spyr i doen). Hun har ingen nære venner, men som barn ble hun kjent med noen alvevesener som hun ikke forteller om lenger for ikke å bli kalt gal. Samtidig er det noe spesielt med selve Kaye som hun ikke kan skjule. På en privat fest utøver hun en helt magisk tiltrekning på venninnas kjæreste, og hun får en benløs trehest til å se levende ut. Så møter hun alveridderen Roiben, og livet blir aldri det samme...

Denne boka er vel noe av det mest spesielle jeg har lest på lenge. Iallfall i de scenene der magiske ting skjer i vår verden. Handlinga flytter seg til magiske, alternative virkeligheter også, og der får jeg en følelse av å lese klassisk fantasy. Med profetier, onde dronninger, forhekselser og gåteleker. Krydret med referanser (ikke direkte beskrivelser) til SM-sex mellom en alveskurk og en menneskelig outsider. I fokus står likevel et annet, mer følelsesmessig hett forhold som får meg til å tenke på Edward og Bella i Twilight, rett og slett!

Dette er nok ikke fantasy for de yngste. Det må jeg kunne si. Språket er røft, og det er beskrivelser av tortur og død. Plottet i store trekk (jente oppdager uante krefter - møter mystisk fremmed - får en viktig rolle i en større krig) er ikke så originalt; for meg var det blandinga av popkultur og folketro som fascinerte. Og hovedpersonen Kayes forvandling. Se, nå har jeg avslørt litt, akkurat så mye at du kanskje ble nysgjerrig?

Holly Black har også skrevet fantasy for yngre barn, Spiderwick-krønikene (sammen med Tony DiTerlizzi). Her er det også magiske ting som skjer i vår verden.

3 kommentarer:

elis lesebabbel sa...

Leste boka for en god stund siden og syntes det hele var så sprøtt at vi bare MÅTTE produsere den på NLB!

Therese sa...

Leste denne boka for flere år siden da jeg gikk på ungdomsskolen. Husker lite av den, bortsett fra at den var veldig annerledes. Kanskje på tide å lese den på nytt?

- Fin blogg forresten, skal følge med.

Synne sa...

@Therese: så bra:)