onsdag 14. september 2011

Graceling

Gollancz, 2008

For my mother,
Nedda Previtera Cashore,
who has a meatball Grace,
and my father,
J. Michael Cashore,
who is Graced with losing (and finding) his glasses

Dette skriver Kristin Cashore før boka Graceling virkelig begynner - og da er jeg allerede solgt! Denne boka var en nytelse å lese.

Grace kan oversettes med ynde (gratie), nåde eller forståelse av hva som passer seg, men i Cashores bok er "grace" en spesiell egenskap, gjerne av det overnaturlige slaget, som bare enkelte personer (gracelingene) har. Noen kan lage himmelsk mat, noen kan snu seg helt rundt langs midjen, andre kan bevege seg lynraskt. Gracelingene har øyne med ulik farge, og de blir verdsatt og/ eller fryktet alt etter hva gracen deres er. De mektige kongene i de sju landene ønsker å ha kontroll over dem, og et graceling-barn vil ofte bli tatt fra foreldrene tidlig.

Lady Katsa bor på slottet til onkelen sin, kong Randa. Som åtteåring drepte hun en mann, og drap er hennes grace. Nå arbeider hun som leiemorder og innkrever for kongen. Av og til skal hun torturere og drepe bare for å skape frykt. Hun hater det, men tror ikke hun har noe valg.
I hemmelighet har Katsa startet et Råd sammen med andre som vil arbeide for rettferdighet i landene. De gjør det kongene egentlig skulle gjøre, beskytter vanlige folk mot bandenes herjinger og setter fanger fri. Robin Hood på vei!
En dag møter Katsa prins Po fra øyriket Lienid. Han er en graceling med egenskaper som gir henne uventet og velkommen motstand i kamp; han viser henne at hun har styrke til å ta kontrollen over sitt eget liv. De to drar av sted for å finne ut hvem som kidnappet Pos bestefar og gjør en sjokkerende oppdagelse. Jeg mener en virkelig sjokkerende oppdagelse. Grøss.

Det er så mye jeg faller for i denne magiske romanen. Den er lett å lese, men likevel ikke overfladisk. Guttejenta Katsa som er redd for å miste seg selv minner litt om Katniss i Dødslekene, men ikke plagsomt. Hun er sterk og selvstendig. Forholdet mellom henne og Po er utrolig godt skrevet. Hele verdenen fortrylla meg, rett og slett. Poesien i det som skjer.

Akkurat nå skulle jeg hatt en trylleformel for å dra deg mot denne boka! Liker du klassisk fantasy med passe mye romantikk og en god dose action, så
PRØV DEN

(fikk du med deg det?)

Jeg har også begynt på Fire av samme forfatter, med handling fra samme univers. Den har jeg enda ikke falt for. Savner Katsa og Po.

Mange andre har lest Graceling, blant annet:
Knirk
En verden full av bøker
Flukten fra virkeligheten
Books for keeps
Marias bokblogg
Kjærlighet for bøker
3 kommentarer:

Unknown sa...

Jeg synes jeg ser og hører om denne boka overalt. Kanskje på tide å lese den? Den høres i hvert fall virkelig ut som noe jeg bør sjekke ut.

Tina Malen sa...

Den går på lista over bøker jeg skal lese når jeg kommer hjem=)

Mari - Escape In A Book sa...

Så bra at du likte Graceling og tusen takk for linken foresten. Jeg har Fire her men har ikke begynt på den enda, tror på en måte det kan være litt positivt med avstand til første bok, siden jeg ble så glad i personene og det er andre vi følger i neste bok.

Ja, sitatet du har lagt inn er en fantastisk start på forfatterskapet til Cashore.