fredag 23. september 2011

Får du ikke lyst til å...

... virkelig gi deg i kast med elementene? Ikle deg pelsklær, feste ski på beina og legge ut over isødet i 50 minusgrader? Skyte isbjørn og hoppe over mange meter djupe bresprekker? Legge ut på en tur du ikke vet om du kommer levende fra?

Nei, ikke nevneverdig. Til norsk (til og med bosatt i Hallingdal) å være er jeg utrolig fornøyd med å være trygg på barmark i mer behagelige temperaturer. Kanskje til og med innendørs. Skiene har jeg aldri blitt spesielt venner med, selv om jeg klarer å holde balansen sånn noenlunde.


Men en bokvenn kan i det minste oppleve tøffe ting i fantasien. Jeg har lest om to norske karer som virkelig var tøffe: Fridtjof Nansen og Roald Amundsen. Bøkene hører til den lettleste serien "Fortellingen om" på Kagge forlag (sammen med biografier om både Ronaldo, Robert Pattinson og Barack Obama). De er skrevet av henholdsvis Rune Gjeldnes (førstemann som krysset Grønland på langs, i 1996) og Alexander Wisting (oldebarnet til Amundsens trofaste turkamerat Oscar Wisting). Wistings bok er ikke veldig bra skrevet, men det glemmer jeg fort når jeg leser det spennende innholdet. Roald Amundsen var faktisk først på Sydpolen, først gjennom Nordvestpassasjen og først i lufta over Nordpolen (luftskipet Norge). Jeg syns jeg hører Gro si: Det er typisk norsk å være god!Visste du at
  • Amundsens rekordtur til Sydpolen for hundre år siden egentlig skulle gå til Nordpolen? Luringen ombestemte seg på veien; han mente han hadde en større sjanse til å komme først til Sydpolen enn til Nordpolen. Nansen hadde lånt ut skipet "Fram" til Amundsen og ble veldig skuffet over å bli lurt.
  • Den "tredje mannen", Hjalmar Johansen (som reddet Nansens liv på Nordpol-turen), røk uklar med Amundsen i Antarktis og derfor ikke fikk være med helt til Sydpolen? Historia hans endte forresten tragisk hjemme i Norge senere.
  • Amundsen var reservepappa for to små inuitt-jenter i to år?
  • Amundsens lik aldri ble funnet etter at han styrtet med et fly i Nordishavet i 1928?
  • Nansen som ung gikk flere skiturer fra Kristiania til Bergen?
  • Han også visstnok var en kvinnebedårer?
  • ... og Folkeforbundets første høykommisær for flyktninger?
Etter å ha lest disse to bøkene har jeg fått tettet noen flaue huller i historiekunnskapen min, jeg har blitt imponert og fått lyst til å se "Fram" i virkeligheten, besøke Amundsens villa og se den nye filmen som skal komme om en annen norsk ekspedisjon: Kon-Tiki-ekspedisjonen.

2 kommentarer:

Mari - Escape In A Book sa...

Jeg visste litt men ikke så mye, så da kan vi være litt pinlig berørt sammen ;) Jeg syntes det er litt ekstra spennende og interessant å knytte disse begivenhetene til livet til familiemedlemmer syntes jeg. Oldemoren min ble født samme år som Amunden nådde sydpolen og bestefaren min ble født det året Amundsen døde.

Jeg er ikke spesielt glad i vinter og aktiviteter som har med snø å gjøre, men etter at jeg ble mamma har jeg liksom måttet prøve å jobbe litt med å ha det gøy ute i snøen for andres del :)

Synne sa...

Sånn kan det gå, Mari;)