lørdag 8. januar 2011

The Seventh World

Foto: Internett
When they see beyond the sky
When they know beyond the mind
When they hear the Song of the Burning Light

Take these Gifts of My Outstretched Hand,
Weave them together,
I shall come.
(Worlds Unseen)

Bli med til den Syvende Verden, som den store Kongen venter på å få komme tilbake til etter århundrer i eksil. Bare menneskene som en gang vendte seg mot ham kan ønske ham velkommen. Før Sløret revner og Mørket inntar verden... bare de med Gaven kan åpne menneskenes øyne.

Jeg har nå lest to bøker i Seventh World-trilogien av Rachel Starr Thomson. Og jeg likte dem! De er uten tvil i high fantasy-tradisjonen, gjenkjennbart med Mørket og Lyset og behettede skikkelser og profetier og mørke pakter. Mennesker som må kjempe mot Ondskapen med fare for sitt eget liv.
Så, kanskje ikke så originalt. Men bøkene er sammensatt av elementer som jeg liker, og personene ble jeg glad i.

Første bok (Worlds Unseen) forteller om Maggie, et tidligere barnehjemsbarn som nå bor hos gamle Mrs Cook. Maggie opplevde som 13-åring at et ektepar hun bodde hos brant inne og døde, og hun har alltid tenkt at det ikke var tilfeldig. Når Gamle-Dan Seaton  kommer på besøk med en eldgammel skriftrull begynner ting å bli klarere. Både Dan, Mrs Cook og Maggies "fosterforeldre" var for mange år siden del av Rådet for Utforskning av Usette Verdener (høres bedre ut på engelsk!), ei lita gruppe som ivrig studerte det magiske, det som det var farlig å tro på, og som trodde på Kongen. Skriftrullen må ikke falle i gale hender, og før Gamle-Dan dør lover Maggie å ta den med til den eneste som kan lese den, Professor Huss i Pravik.

På veien møter Maggie unge Nicolas, som kan høre ting ingen andre hører. Han er en av de med Gaven, og han viser seg å være en veldig viktig venn på reisen.

Samtidig flykter Lord Robert Sinclair (som en gang stiftet Rådet) sammen med den lille jenta Virginia (som kan se det ingen andre ser), fra keisernes politistyrker som vil samle de med Gaven.
Virginia merker dessverre at Lorden er på vei mot, ikke fra, Mørket, og den mektige heksa Evelyn har noe med det å gjøre.

Alle samler seg i Pravik, Broenes By, der den første store kampen mellom Lyset og Mørket skal stå.

I andre bok, Burning Light, møter vi også Michael O'Roarke fra den Grønne Øya og Kris fra Fjordland. Fjordland? Ja, du leste riktig! Jeg blir helt sulten.

Spesielt i denne boka la jeg merke til hvordan Seventh World har paralleller i vår verden. Det hjalp å tegne et lite kart for meg selv, siden det ikke var ett i e-boka (kanskje i papirutgaven?)
Fjordland ligner på Norge med sine høye, snedekte fjell. Navnet Pravik gir assosiasjoner til Øst-Europa, og Maggie kommer fra Londren på øya Bryllen (Britain?). Landet i sør heter til alt overmål Italya og har en by, Athrom, med et stort colosseum:)
Thomsons verden kan altså ligne på et nyindustrielt Europa, akkurat når damplokomotivene er i gang men folk flest lever ganske enkelt.

Og så har du sigøynerne (navnet "gypsies" er brukt), det vandrende folket som styresmaktene vil utrydde og som passer til våre forestillinger: fortellinger rundt leirbålene, piperøykende unggutter og svartrøllede ungjenter med hodetørkle.

Likevel: det er nok magi og overnaturlige vesener til at verdenen føles ny og fantastisk. Du har til og med bleke, fiskeskjellpyntede underjordsvesener som får meg til å tenke på denne serien.

Jeg lastet begge bøkene ned fra nettet; den første gratis fra manybooks.net  og den andre billig fra smashwords.com.

Ingen kommentarer: