fredag 22. april 2011

Litt irsk


Harper, 2010
 Jeg har fått ei bok av lillesøster. Det er The Book of Tomorrow av Cecelia Ahern, en irsk forfatter som kanskje er best kjent for P.S. I love you.
Forsida ser søt og litt mystisk ut. Stemmer det?

Etter at de første sidene var lest forventet jeg en klassisk "riches to rags"-historie, der en person som har levd i luksus plutselig mister alt og må leve på enklest mulig måte, med et nytt syn på tilværelsen. 16-årige Tamara finner faren sin død, får vite at hun og moren er bankerott og må flytte fra herregården i Killiney (der Enya og Bono visstnok holder fritidshus) til onkel og tante i Ingenmannsland. Denne opplevelsen forandrer henne. Men det er ting som ikke stemmer med den klassiske handlingstypen. Boka lar seg ikke presse inn i en sjanger. Herlig!

Etter ei innledning der Tamara forbereder leseren på mystiske hendelser, møter vi henne i fortid som den bortskjemte, rappkjefta, humørsyke tenåringen med et lett satirisk syn på det nye livet hun er kastet inn i.

Tanta og onkelen er ikke de varmhjertede, intelligente, jordnære bøndene som kan gi Tamara et nytt syn på ting. Den første er helt fra starten skummelt stirrende og den andre ganske så stum og tafatt. Kanskje jeg ubevisst sammenlignet dem med Marilla og Matthew i Anne fra Bjørkely? Men Marilla var god på bunnen bak den strenge fasaden. Tamaras tante er ... ikke mulig å skrive mer om uten å røpe for mye.

Tamara finner faktisk gode venner: Sister Ignatius, ei livfull og bikubestellende nonne; og en hjelpsom doktorsønn.
Men når alt kommer til alt er det hun selv som må løse problemene hun og den tilsynelatende hjernedøde moren har, rote litt i mysteriet med garasjen og de glitrende glassbitene, og ikke minst takle de Harry Potter-aktige dagbokmeldingene fra den mystiske boka hun finner i en bokbuss (med en ung, kjekk sjåfør bak rattet. Smelt.)

Etter hvert utvikler The Book of Tomorrow seg til en gotisk-aktig roman, mørk og intens.

En flott forberedelse på irlandsturen til sommeren, som jeg håper blir lys og rolig!

4 kommentarer:

Anja sa...

Denne hørtes veldig spennende ut :) Og enig i at forsiden virket søt og litt mystisk, likte den veldig godt (en sånn bok jeg kan finne på å kjøpe bare pga. utseendet).

Synne sa...

Det ser ut til at vi har ganske lik boksmak! Gikk inn på sida di. Abonnerer fra i dag:)

Beatelill sa...

Denne ga jeg til min stedatter, og hun synes dette er den beste boka hun har lest! Jeg falt fullstendig for den søte forsiden, og regner med at jeg også må lese boka snart.

Anonym sa...

Denne hørtes veldig fin og spennende ut! Jeg har bare lest PS I love you av Ahern tidligere, men den likte jeg veldig godt.