lørdag 19. mai 2012

American godsDenne boka fortjener mer enn å bli avspist med et lite blogginnlegg. Den fortjener en inngående analyse, full av kulturelle og mytologiske referanser, sitater og omfattende persongallerigjengivelse og kanskje til og med et kart. Den fortjener flere ord om hvorfor den er så utrolig bra. Fortellinga om Shadows reise sammen med guden Wednesday over det amerikanske kontinentet fortjener ganske sikkert en hel følgebok som priser dens fortreffelighet.
Men det får den ikke! I det minste ikke i kveld!

Jeg vil bare si at:
  • dette er pur magi fra Neil Gaiman! En klassiker!
  • ikke alle sidene fløt like lett, kanskje fordi det er en blanding av mytologi, drømmesekvenser (jamfør Sandman-serien), action (med krimgåter attpåtil!), amerikansk historieskrivning og glimt fra moderne kultur - og de ulike sjangrene krever ulike måter å lese på
  • jeg har likevel lyst til å lese den om igjen med en gang (men har jeg tid til det? Nei. Glad for at den får fast plass i mi bokhylle!)
  • jeg lagde enda flere eselører, blant annet ved dette sitatet:
He wondered wether home was a thing that happened to a place after a while, or if it was something that you found in the end, if you simply walked and waited and willed it long enough (s. 585).

Om du føler deg avspist - og det kan jeg godt skjønne - kan du for eksempel lese denne artikkelen fra Wikipedia (med spoilere, selvfølgelig)!

7 kommentarer:

Bokelskerinnen sa...

Denne skal jeg nok kaste meg over når den kommer på norsk. Fikk veldig lyst til det nå - super anmeldelse :)

Gråbekka`s Blogger sa...

Kommer den på norsk, supert!da skal den virkelig skjekkes ut:) Ha en fin søndag:)

astridterese sa...

Dette er også en av mine favoritter! Fine Gaiman! :-)

Knirk sa...

Boka er hvertfall veldig vanskelig å skrive en bloggomtale om. Jeg tror det var det dårligste blogginnlegget jeg har hatt omtrent:
http://knirk.no/2009/09/american-gods/

:o) Hilsen Knirk

Synne sa...

Jeg har ikke hørt noe om at den kommer på norsk, nei! Tror den vil være vanskelig å oversette, fordi den er så spesifikt amerikansk. Knirk: du skrev ikke noen dårlig anmeldelse der! Anbefaler andre å lese den:)

Bokelskerinnen sa...

@Synne: Den kommer på norsk til høsten, så jeg skal definitivt lese den da: http://vendettaforlag.no/amerikanske-guder

Synne sa...

@Bokelskerinnen, takk for tips! Håper den blir godt oversatt, det fortjener denne forfatteren. Begynte å lese litt på Kampen om jerntronen (samme forlag) og fikk en litt dårlig følelse. Vet ikke om det bare er meg.