torsdag 30. september 2010

Hester 3


Det er virkelig på tide at jeg blogger om de siste hestebøkene jeg tok med hjem for å lese (de andre finner du her og her). 

1. Helt hestegal av Kathy Helidoniotis, første i den australske serien Hestegal. Denne er både søt og morsom.
Anna er hundre prosent innstilt på å få kjøpe sin egen hest, og må dermed tjene penger selv. For eksempel ved å lage garasjesalg av pappas gamle "skrot" mens han er borte! Så må hun en dag flytte ut på landet sammen med foreldrene, til en liten plass uten bestevenninnen Jenny og yndlingshesten Princess. Riktignok får hun ridesenteret som nærmeste nabo, men der venter to - hva skal jeg si - utrolig ekle medryttere som vil gjøre livet farlig for henne.

2. Torsdager med Sigge av Lin Hallberg og Margareta Nordqvist. Bok 2 i den svenske serien om ponnien Sigge, som Elina har blitt så glad i. Søt, passer best for 8-10-åringer kanskje. Her får vi virkelig se hvordan livet på hestesenteret kan være. De eldre jentene er en slags faddere som hjelper de minste. Iallfall er det meningen. Jeg husker en scene der Elina skal gjøre Sigge klar til ridning mens Jossan ser på, og alt blir bare feil... Alt som skjer utenfor ridesenteret er uvesentlig i denne boka.

3. Mette og Mikki av Dorte Roholte. Serie med veldig korte, lettleste bøker. Mette får ponnien Mikki på 10-årsdagen sin, og blir selvfølgelig veldig glad... Men bestevenninna Nina blir misunnelig, og forholdet mellom dem blir vanskelig. Mette får ei ny venninne, men det går også bare sånn halvveis. Her handler kanskje halvparten om hest og resten om vennskap og skole. Fin bok!

4. Saras drøm av Pia Hagmar, første i en laaaaang serie om Sara! Ganske lettlest og fin, skjønner hvorfor den er populær. Sara må flytte, akkurat som hestegale Kathy, denne gangen sammen med moren til et hus inni skogen. Faren bor et annet sted og har fått en ny kjæreste, Elisabeth, som han får en sønn med. Ikke så lett for Sara å forholde seg til det. Saras mor har ridd litt selv og hjelper henne når hun mister motet og vil slutte på rideskolen. I tillegg har hun ei venninne, Anna. Jeg tror at en lang serie som denne må ha endel spenning utenom ridekonkurranser og trening for at det skal bli interessant å følge med.

5. Farlig sommer av Ingrid Wiese. Serie: Stall Nova. Norsk serie igjen med krim-vri. Som i Milla og midnattsmysteriet (også spenning) er det en jentegjeng (+ en lillebror) som overnatter alene på et ridesenter, og det er da det skumle skjer. En kjekk gutt som nettopp har kommet til ridesenteret forsvinner.
Det har kommet fire bøker til nå, og jeg håper det kommer fler! For selv om personene er veldig sjablongaktige (guttejenta, den "blonde" jenta (som er mørk), den snille jenta) er det spennende, og hester + spenning = populært! Barn flest tenker vel ikke på om personene er typer heller, det gjør rett og slett handlinga lettere å forstå.

Sånn. Det var det.
Forresten, jeg har glemt den unge mentor-gutten. Han er faktisk ikke i noen av seriene i denne bloggposten. Så da legger jeg vekk den teorien :)

2 kommentarer:

Anonym sa...

Det er fire bøker i Stall Nova serien. Farlig sommer, Gå ikke alene!, Røde spor og Ikke gjør det!

Synne sa...

Takk for opplysninga! Nå skal det være rett:)