tirsdag 31. august 2010

Hester 2: norsk

Først Hest og hemmeligheter av Christine Mysen. Dette er en ny hesteserie, norsk, og jeg leste den første boka Mysterier. Hovedpersonen heter Linn; hun bor sammen med farmoren Ninni. Faren er mye ute og reiser - hvorfor vet vi ikke, men kan det ha noe med den blonde, sure dama som kommer på uventet besøk å gjøre? Mora forsvant da Linn var to år, og ingen vil snakke om det. Stallen til Linn og familien er oppkalt etter henne. Men Linn trives hos Ninni; hun er den typisk koselige og omsorgsfulle bestemortypen som stadig baker nydelige rundstykker.

Det er flere mysterier som må løses. Det er blondinen som kommer på besøk og er uvenn med faren, det er det store spørsmålet om hva faren egentlig gjør, en arabisk skriftrull Linn får til bursdagen - og, ikke minst, en gammel låve det spøker i. Det er der den første boka slutter, i en skikkelig cliffhanger!

Her er også den unge gutten/mentoren jeg etterlyste, denne gangen stallgutten Sondre. Han er to år eldre enn Linn og ganske så perfekt. Det er helt klart følelser begge veier, og de preger fortellinga. Det er fint, men her ligger også  mye av svakheten i romanen. Klisjeer i plot, personbeskrivelser og spesielt språk trekker ned.

Ei anna norsk hestebok med cliffhanger (norsk ord?) er Milla og midnattsmysteriet av Berit Bertling. Den handler om tre venninner, Milla, Oda og Freddy, som alle er hestejenter. Og som boka om Linn er preget av forholdet til Sondre, er denne preget av venninneforholdet. De tre jentene er ganske forskjellige. Freddy er den som handler før hun tenker, Oda den litt sure og Milla den diplomatiske, den midt i mellom som holder dem sammen.
Her er det også mysterier som må løses.
  • En ponni forsvinner fra en gard der den har blitt vanskjøttet, og de tre blir beskyldt for å ha stjålet den. Ikke så rart kanskje, siden de var på stedet og kranglet med den brutale eieren. Like etterpå forsvinner nytt utstyr fra ridesenteret, Freddys utstyr. Hvor kan det være? Og er det en sammenheng? 
  • En klassevenninne, Elina, blir mobbet fordi hun har stygge klær og dårlig råd. Det er noe rart med henne. 
  • Oda oppfører seg annerledes enn vanlig, og iallfall en voksen leser vil skjønne fort hva oppførselen handler om. På slutten (spoiler spoiler) forsvinner hun, og da må en jo bare lese videre!  

Ingen kommentarer: