mandag 30. august 2010

En ekte britisk bibliotekarhelt


(Det er dessverre ikke han du ser på bildet. Spike er ikke bibliotekar, han er vampyr. Han er midlertidig ute av stand til å bite mennesker og drikker derfor blod gjennom et sugerør fra en kopp som det står "Kiss the librarian" på. Måtte bare bruke dette bildet.)
Bibliotekaren som eier kruset (og badekaret som Spike ligger bundet i) heter Giles. Han er en ekte, gammeldags brite, en veloppdragen akademiker som elsker lukten av bøker. Og hold dere fast: han er en bibliotekar-helt!  

Rupert Giles er nemlig vokteren til Buffy, vampyrjegeren fra tv-serien jeg nå har sett så å si alle episodene i. I starten legger en kanskje mest merke til brilleskyvingen, den lette stammingen, den tilknappede dressen og den dannede, britiske uttalen, men etter hvert kommer flere sider fram. Han blir ikke bare en trener og veileder for Buffy, han blir en slags farsfigur og den voksne, trygge hjelperen i Scooby-gjengen som har svar på det meste mellom himmel og jord. Iallfall det en kan lese fra bøker. OG: han har en heller røff fortid som tenåringen "Ripper", som lekte med mørk magi sammen med noen kamerater. Men det er lenge siden, selvfølgelig.

I en episode i tv-serien ("Band candy", sesong 3) får vi se Giles virkelig slå seg løs. En av vennene hans fra Ripper-tida lager søtsaker som får alle voksne til å oppføre seg som tenåringer. Og altså også Giles. Det er en av de morsomste episodene, og spesielt den nye (eller gamle) dialekten hans fikk meg til å spole tilbake flere ganger. Ikke mye received pronounciation der, nei:) Og i T-skjorte. Nok om det.

Ellers har jeg nå lest fire av tegneseriebøkene i Buffy Omnibus-serien. Disse har handling fra før første episode og mellom episodene i tv-serien (altså ikke etter serieslutt, som season 8). I Buffy Omnibus 1, som jeg likte best, får vi vite hva som skjedde med Giles før han kom til Sunnydale og ble Buffys vokter. Han måtte gå igjennom en hard prøve der han faktisk møtte seg selv igjen som Ripper. Spennende.

HER er Giles (spilt av Anthony Stewart Head).
4 kommentarer:

labben sa...

Kan anbefale serien Merlin hvor Anthony Stuart Head nå spiller King Uther Pendragon (faren til kong Arthur/prins Arthur). En helt annen karakter en Giles - mer usympatisk. Men vel verd å se, også på grunn av de unge skuespillerne som spiller Merlin og Arthur.

Digget bildet forresten, jeg elsker Spike. Skuespilleren etterligner faktisk dialekten til Anthony Stuart Head når han spiller Spike, så "Giles" har også endret en del på dialekten, selv om han er brite og spiller en brite. Fjerde sesongen, med Spike er genial. Men jeg digger også School Hard. Han var en tøffing en gang i tiden hehe =)

Synne sa...

Spike? Han ble født tøff! ... eh... nei! Men han ble det og har vært det siden:)

Mari sa...

Det er bare SÅ kult at du har blitt Buffy-fan! Og Spike ruler. Håper bare ikke han noen gang dukker opp på døra her, da må jeg nemlig slåss om ham med min datter... Det ville være sært... ;-D

Synne sa...

Hvis han hadde dukket opp på døra mi hadde jeg blitt stum og ikke klart å si et ord på en måned. Veldig fascinerende skuespiller!