fredag 13. februar 2009

Å huske (Mnemorere)

Mnem av Simon Stranger er ei bok det er verd å huske. Jeg falt for den da jeg så den på karusellen og ble ikke skuffa etterpå.
Stranger er snill nok til å si i forordet sitt at denne romanen er en slags sammensmeltning av små biter og diverse fotnoter, og at de som vil kan hoppe over disse for å følge med i hovedhistorien. Jeg glemte stort sett fotnotene - som ga forklaringer på forskjellige fagtermer - og levde meg skikkelig inn i resten!

Boka handler om en forfatter, Peter, som har blitt invitert til byen han ble født i - den fiktive byen Nem - for å skrive dens historie. Han kommer dit og begynner å samle stoff - stort sett ved å observere folkelivet, ta bilder og skrive litt om arkitekturen - men noe trigger nysgjerrigheten hans. Byen ble ferdigstilt - og bebodd, viser det seg - fem år før den offisielle åpningen. Hva skjedde i de fem årene? Hvorfor er det ingen som vet noe (eller vil si noe) om de fem årene? Og hvorfor får han ikke tak i Oliver, mannen som ga ham oppdraget?

- Samtidig får vi lese fra dagboken til Oliver, som faktisk var med på å planlegge byen. Han har begynt å glemme ting. Ikke bare hendelser, men navn på hverdagslige ting. I fortvilelse begynner han å sette post-itlapper rundt på små og store gjenstander: dør, vannkran, bukse... og han husker tilbake til de forferdelige årene, årene da Nem bare var et idealistisk prosjekt, dømt til å mislykkes. Etter hvert får vi vite hva det forferdelige gikk ut på. OG vi får vite at Peter bare har kort tid igjen å leve (wow!).

Boka er interessant nok med dette plottet, men det aller beste er etter min mening de små bitene som Mnem er sammensatt av. Det er genialt. Kapittelinndeling etter de forskjellige gatene i den gamle byen, små blink fra gatelivet der en kommer inn i tankene til forskjellige personer, lengre historier med utgangspunkt i en tulipan, et service, et poppelfrø... det er kart, bilder, tegneseriestriper, og til og med forslag til bokanmeldelser helt bakerst!

Simon Stranger, du er genial! Takk for en kjempefin leseropplevelse!

1 kommentar:

astridterese sa...

Jeg hadde ikke fått med meg at du også har lest denne. Så bra du også synes den er god :-) å har jeg ført deg på listen!