søndag 7. desember 2008

Lest noe i det siste?

Joda!
Et lite utvalg:

Svein og rotta og verdensmesterskapet av Marit Nicolaysen. Den nyeste boka om de to vennene som denne gangen reiser til Kautokeino og blir bedre kjent med villreinene, og (til Sveins store glede) den tøffe samejenta Anni. Familien skal ha en annerledes ferie, ligge i ishotell og oppleve den lokale kulturen. Rotta Halvorsen er med som et magisk "kraftdyr" som tiner opp den stiveste og mest nervøse reinen.
Boka er ikke spesielt morsom i seg sjøl, men tegningene til Per Dybvig er det! Og så er det ei koselig historie. Jeg for min del har bare lest et par Svein og rotta-bøker før, og de var mer oppfinnssomme enn denne. Men som sagt, ei fin fortelling!

Om drittsekkar på tre måter av Eva Jensen. Jeg husker egentlig ikke så mye av denne boka, som inneholder fire lengre noveller: Om forelsking på to måter, Ho, Om drittsekkar på tre måter og On.
Kanskje jeg har blitt for bortskjemt med fortellinger med driv og glød i. Dette er ei bok som først og fremst er enkel, av og til poetisk:

"Eg var eit levande menneske. Alle ting var slik dei var. Det var godt å vere meg og stå slik i ein hage i ein skog. Alt var rolig.
Mmmmm, sa skogen. Mmmmm, suste skogen til meg."

Jeg kan ikke forklare hvorfor boka virker gammeldags på meg. Jeg ser fine ting ved den, og den har sikkert en leser. Fortellingene har forskjellige toner og tema.

Novella "Ho" handler om ei jente som flytter fra ei bygd og skal gå på videregående i Oslo. Etter hvert finner hun ut at hun liker seg (blant annet på grunn av en kjekk ung lærer), og bygda blir mer ukjent og fjern.
"Om drittsekkar på tre måter" er litt morsom og tragisk på samme tid, om ei jente som bor hos ei snobbete, uforskamma dame og har en drittsekk til kjæreste.

Blå blondie av Linn T. Sunne. Den velkjente fortellinga om to venninner som ingen kan skille fra hverandre. Hvor mange slike fins det i litteraturhistorien? Det er et eviggyldig tema, men det er visst vanskelig å være nyskapende.
Hovedpersonen Katti har ei storesøster med kreft og ei tøff, livlig venninne. Mens foreldrene er på sykehuset finner venninna ut at hun vil ha fest - hos Katti. Det er vel egentlig dømt til å bli rot (også et tilbakevendende tema!). Søsterens kjæreste Daniel dukker opp, og ting kommer litt ut av kontroll. Akkurat som i boka til Katarina von Bredow (Sinnssykt forelsket) må hovedpersonen rydde huset med hjelp av en gutt som viser seg å være veldig grei.
Om boka ikke er nyskapende, så er den iallfall lesverdig og lettlest.

Kurtby av Erlend Loe. SPRØ! Mange har hørt om boka, som handler om Kurt og familiens møte med den religiøse sekten i Kurtby i Sverige. Kirsti brud tar seg av dem, spesielt av Kurt, som mister hukommelsen etter en veldig spesiell dåpshandling og begynner å snakke moselovsk/nynorsk. Arkitekten Anne Lise må hekle, og Bud; Helena og Bruse-Kurt må delta i lovprisningen av Pastor Astor (som døde på mystisk vis) på menighetens skole.
Parallellene til Knutby-saken er helt åpenbare. Boka passer nok best for 12 år og oppover, tenker jeg. Voksne som ikke har noe imot et humoristisk/ svart bilde av religiøse svermerier vil elske dette.

En øy i havet av Annika Thor. Har lest den før, men nå er den lekse til bokpratkurset jeg er med på (med Marianne Svarstad), så jeg leser den på en ny måte. Vendepunkt, miljø, hovedperson skal diktes rundt og fortelles om!

En øy i havet er ei nydelig ungdomsbok (første av fire) om ei østerriksk jente, Steffi, som sammen med søstera flykter til ei øy i Sverige for å komme unna jødeforfølgelsene. Foreldrene skal komme etter, men det viser seg at det ikke er så lett. I mellomtiden har Steffi store problemer med å finne seg til rette hos strenge og dypt religiøse tante Märta, som gir henne en utgammel, misfarget badedrakt - og en nattkjole til Lucia-toget.

- Og vet du hva? Nå skal jeg snart lese Breaking dawn, den siste boka i Twilight-serien!!!!! Mellom alle de andre leksene...

Ingen kommentarer: