fredag 14. november 2008

Den forbudte kjærligheten

Søskenkjærlighet av Katarina von Bredow: veldig bra bok! Spesielt når en tenker på at den er skrevet av en 17-åring. Så gjennomført og så intenst.

Det handler om Amanda og Ludvig. Søsken (iallfall halvsøsken) og hverandres bestevenner. Når Ludvig har vært aktmodell for søsteren i to uker skjønner hun at det ligger mer enn bestevennskap i kroppen og tankene hennes. Går det an å være forelsket i broren sin?
Det hjelper ikke Amanda noe nevneverdig at Ludvig føler det samme. Snart er de på vei inn i en runddans av lyst, sjalusi og fortvilelse.
Ei eldre psykolologvenninne, Eva, hjelper Amanda til å se nøkternt på det som skjer - og ikke minst, det som kan komme til å skje når de ikke kan holde det hemmelig lenger. For det er bare et spørsmål om tid.
- Jeg likte ikke etterordet, det var unødvendig og det eneste tegnet jeg kunne se på at Søskenkjærlighet er skrevet av en debutant!

Så var det Eclipse av Stephenie Meyer. Her er det Bella som slites mellom følelsene for den varme varulven Jacob og den kalde vampyren Edward, etter at blodsugeren forsvant i forrige bok og åpnet døra for ulvemannen... begge to burde være forbudt kjærlighet for Bella.

De to mennene er uvanlige på forskjellige plan. Edward er hundre prosent vampyr og har ekstreme fysiske og mentale ferdigheter som han aldri kan koble ut. Jacob er fremdeles et halvmenneske, en mann som bare skifter ham når noen i flokken er truet. Men Bella, hun har følelser for dem begge.

- Edward viser en usedvanlig selvbeherskelse og storhet overfor Jacob. Det blir ekstra klart når han lar den stolte rivalen gi Bella den fysiske varmen hun trenger for å overleve en kald natt i skogen. Ja, en overmenneskelig selvbeherskelse, vil jeg si. Men så er ikke Edward noen vanlig mann.

Uansett: virkelig lesverdig og underholdende bok!

2 kommentarer:

elis lesebabbel sa...

Hei sørlandske lesehest! Sjekk wikipedia eller noe om von Bredow virkelig var 17 da hun skrev boka. Er ikke så helt sikker på det nemlig...

Er dette tredje bok i den populære vampyrserien? Skal si at handlinga begynner å få en interessant vending! Småripsen vil nok kose seg :-)

Har lest den første men valgte å hoppe over den andre. Skal jo uansett ha den i samlinga. Kan nesten ikke vente til tredje!

Synne sa...

Godt spørsmål, Eli! Her er det noen som driver med feilinformasjon, tror jeg:)
Hun var 24 da Sinnsykt forelsket ble utgitt på svensk, men hadde begynt på boka da hun var 15 (iflg svensk hjemmeside). I bibliografien ser det ut til at dette var hennes første roman.
Skjønner ikke hvor de (dvs det norske forlaget + wikipedia.no) har fått tallet 17 fra.