onsdag 4. mai 2011

Kulturfondbøker i april/mai - del 1

Gyldendal, 2010
Ei ny bunke fra Norsk kulturfond er nå gjennomlest. En liten omtale:

Litt av en plan av Arne Svingen. Denne boka handler om en bror og ei søster som blir alene hjemme etter at faren reiser til Syden med en ny flamme. (Mora har allerede reist for noen år siden.) Søsknene finner ut at de ikke vil bli passet på av Dragen (mormor), og dermed blir de alene hjemme! Og hvordan går det? Ikke spesielt bra. Hovedpersonen Håkon må stadig finne sprø bortforklaringer og lyve "litt" - en evne han har fått i fullt monn fra faren - når farens andre flammer dukker opp, Dragen bestiller leiligheten til bursdagsfest og sofa og strøm forsvinner på grunn av farens store gjeld.
Her tenker jeg at barnevernet spøker i bakgrunnen. I virkeligheten ville de vel lukta lunta tidligere og grepet inn. Faren har helt klart store problemer med å være voksen og ansvarlig.
Så det blir litt alvorlig og trist, men mest morsomt.

I Du kan vaske do! av Anne Lise Kolnes Hope mangler det også ei mor. Hun døde for tre år siden, og boka starter med at far, datter og sønn har en minnestund. (Utover i boka får en hint om at mora døde en "unaturlig" død.)
Fokuset er likevel ikke mest på hun som mangler, men på pappa som er alene og burde hatt en ny kjæreste. Det mener iallfall Karen og storebroren Jonas. De inngår et veddemål om hvem som kan ordne den saken, og taperen vil måtte vaske do hele sommeren. Idéene er mange: sette opp plakater med etterlysning, lage en profil på match.com, prate med gode kamerater og snuse opp gamlekjærester. Alt uten at pappa vet om det, selvfølgelig.
Boka er lett å lese, den er søt og morsom men med små tilbakeblikk til det som mamma ikke skulle ha gjort.  

Enda ei bok der mamma mangler er Jakten på den perfekte ponnien av Sissel Chipman. En tendens her? Vi har ei over gjennomsnittet sjefete farmor som styrer huset, Idunns emo-søster og Playstation-spillende lillebror, en pappa mellom barken og veden, og Idunn selv som en Askepott alle stiller krav til.
 Men denne boka er først og fremst viet Idunns jakt på den perfekte ponnien. Det er ei skikkelig hestebok, vil nok bli litt for "intern" for andre enn hesteelskerne (savna ei ordliste), men bra skrevet. Det merkes at Chipman kan faget sitt!
Idunn lager ei liste over egenskaper ponnien skal ha. Med støtte av venninna Sara og de voksne finner hun flere kandidater. Men en er for treg, den andre for sur, den tredje for liten. Men hva med den fjerde? Idunn er så ivrig at hun legger ut på en halvannen times sykkeltur til en gård. Hun har bare sagt det til farmor, og farmor er syk...

2 kommentarer:

Mari - Escape In A Book sa...

Det ser ut som om du har fått lest noen fine barnebøker, "Jakten på den perfekte ponnien" hadde nok den yngre utgaven av meg slukt.

Anonym sa...

lesern nå
er bra