tirsdag 24. mai 2011

Hvem skal forsvare boka og lesinga?

Nå for tida er det mange som lurer på hvor lenge p-bøkene (papirbøkene) kommer til å bestå. De tar plass, de samler støv (noen iallfall!), de ødelegger skogen - så hva skal vi bruke dem til? Er det ikke bedre å satse på tilgjengelige, interaktive, lett oppdaterbare e-bøker, e-aviser og nettfortellinger? Kan vi ikke bare pakke vekk papiret og tømme bibliotekhyllene?

1. Papirboka består, hvis den bare holdes unna fukt og råte (og brann, selvfølgelig). E-bøker og alt som finnes digitalt er det faktisk usikkert om en kan bruke om fem, ti, hundre år hvis ikke utviklerne av ulike formater og produkter tenker holdbarhet (og det gjør de jo gjerne ikke).

2. Papirboka trenger ikke å lades opp. Bare åpne den! (Alle bør lese bildeboka Det er en bok! av Lane Smith; den er artig og treffer spikeren på hodet!)

3. Dette har strengt tatt ikke med det fysiske papirbokformatet å gjøre, men jeg vil slå et slag for sammenhengende, lengre tekster. Det får vi lite av i dagliglivet. Vi leser deler av en avisartikkel, bildeteksten i et sladreblad, kommentarer på en debattside på nettet, profiloppdateringer på Facebook... og følger lenker, følger lenker, følger lenker.
Jeg merker selv hvordan konsentrasjonen min blir påvirka av å behandle så mye forskjellig informasjon - og på den andre siden, hvordan tålmodigheten min blir påvirka av å passivt sluke bilder for eksempel på film. Det krever arbeid å lese, men det gir også så mye.

Vetle Lid Larssen skrev i en artikkel i Aftenposten i går om bibliotekets framtid. Og han avslutter med ei setning som traff meg:

Hvem skal forsvare lesningen i dette landet, hvis selv ikke bibliotekene gjør det?  

Hva tenker du om papirbokas framtid? Og biblioteket?

2 kommentarer:

Elida sa...

Eg slår eit slag for papirboka, og er enig i at når du opner ei bok så er du kun der. Leser du ein artikkel på nettet, følgjer du ei lenke og plutselig er du ein heilt anna plass. Det er og derfor eg liker så godt papiraviser:-)

Biblioteket vil bestå så lenge folk blir opplyst om at det fins, men dei må og fylgja med i tida og tilby det folk vil ha. På mitt lokale bibliotek har dei nå fått inn digikort, og sjølv om eg ikkje er ein ivrig brukar så er det nok andre som er interesserte. Det som eg legg merke til når det kjem inn nye bøker og eg står på reserveringsliste, så er den ofte lang, og det må jo bety at biblioteket er godt besøkt:-)

Mari sa...

Jeg ELSKER "Det er en bok"! :-)Har lest den høyt i flere 5.- og 6.-klasser, og ofte fått fine diskusjoner om bøker er bedre, dårligere eller bare noe annet en de elektroniske variantene. Ungene blir overraska over at bibliotekaren ikke mener boka er best, men en type medium blant andre. Alle har ulike bruksområder, men når det gjelder "koselesing", enten det gjelder skjønn, fag eller aviser, er jeg enig i at papir er uovertruffent! :-)