onsdag 15. februar 2012

Kurs i nettskriving - og biografiutfordring bok 2

På mandag var jeg på kurs i nettskriving med Christine Calvert, som har skrevet bøkene Skriv for nettet og Skriv så det selger. Veldig inspirerende og praktisk retta kurs. Blant annet lærte jeg at
  • kulepunkter er bra!
  • teksten helst bør være kortere på skjerm enn på papir, men folk kan gjerne lese mye tekst om noe de er interesserte i
  • kursiv er fy-fy fordi det gjør lesing vanskeligere, det samme gjelder STORE BOKSTAVER, mens en forsiktig bruk av halvfete typer vil hjelpe på å lede de sidescannende leserne til viktige steder
  • lenker skal være lange og ikke bare skrives "her", både på grunn av de som bruker leselist (teksten i lenka blir lest opp) og fordi det er lettere å treffe ei lengre lenke med pekeren
  • bilder bør være lenka til emnet en tar opp, leseren forventer noe mer enn et større bilde (men større bilde er visst det eneste mulige på blogspot)
Universitetsforl., 2008

Ellers er jeg nå er ferdig med bok 2 i biografiutfordringa, nemlig Fra nå av (der kom jammen meg en kursiv likevel) av Shania Twain. Tittelen spiller naturlig nok på den nydelige sangen From this moment, se videoen nedenfor.
Boka er omfangsrik (411 sider med register), og sangeren har nok ikke lært forkortingens kunst. Hun innleder med et langt kapittel om hvorfor hun skriver biografien sin; det er interessant men pratsomt. I tillegg hopper hun en del i tid, spesielt i begynnelsen, og jeg fikk ikke helt klart for meg når ulike hendelser fra barndommen hennes fant sted. Når det er sagt, er innholdet spennende, kanskje særlig for to typer lesere:
1) de sanginteresserte (spesielt blodfansen). Naturlig nok får en både ord og bilder fra Shanias spennende musikkarriere.
2) de som liker å lese historier fra virkeligheten. Den typen Askepott-historier som gjør at du føler deg takknemlig for at du aldri har måttet legge deg sulten, alltid hatt nok klær og aldri sett foreldrene dine dra hverandre etter håret bortover golvet.

Shania ble tidlig voksen, og det er rett og slett utrolig hvor godt hun greide seg. Tross den vanskelige oppveksten forteller hun at hun elsket foreldrene sine og prøver å forklare måten de handlet på, gjøre det vonde mindre vondt. (Sånne bortforklaringer kan en jo diskutere moralen i, men jeg syns hun får lov når det gjelder henne selv.)
Til slutt er det en kjærlighetshistorie med, komplett (SPOILER) med eventyrbryllup, skuffelse (gjelder dessverre han som korer på sangen), brudd og nytt forhold.

3 kommentarer:

annkolaas sa...

Dette var interessant! Jeg visste ikke at Shania Twain hadde gitt ut selvbiografi (jeg er også en sucker etter slikt). Skrivekurset høres veldig bra ut. Når vi første er inne på det, må jeg innrømme at jeg mister interessen når folk skriver for langt (høres helt sykt ut med tanke på alt jeg leser), spesielt laange bokanmeldelser. da skummer jeg meg gjennom. Jeg foretrekker passe korte/lange, men skjønner også de som synes jeg skriver for korte;)

ellikken sa...

Jeg sier som Lena: Dette var interessant!

Angående begrense seg i korthet syns jeg er problematisk. Det er vanskelig å skrive mer enn for lite, det blir gjerne alt for mye om det meste... Men det bobler rent over, og det er lite som for meg er mindre givende enn "Denne var bra, les den du også" omtaler. Da er det tross alt bedre med en fem siders avhandling om hva som gjør den bra, skumming eller ei.

Usj, det er vanskelig, akk så vanskelig...

Synne sa...

Ja, det er vanskelig - men vi får trøste oss med at vi får trening når vi blogger.
Jeg for min del skriver helst kort og enkelt. Sånn har det vært helt fra jeg gikk på skolen, stilene mine var knappe og poengterte:) Men jeg hater det å ikke ha flere fine ord på lager når noen ber om ei anbefaling f.eks. på jobb, så jeg vil gjerne øve meg på å skrive (og snakke) mer utfyllende.
Jeg liker ekstra godt å lese blogger som får sagt mye uten å bruke altfor mange ord.
Dette med "denne var bra, les den du også" er en fare f.eks. i forlagsomtaler og i de tilsvarende bibliotekomtalene. Vi vil jo gjerne at folk skal kjøpe/låne bøkene vi skriver om - jeg foretrekker å ha en mer personlig blogg der jeg kan trekke fram flere sider (også mindre bra) ved ei bok.