torsdag 6. oktober 2011

Pedagogikk og sånn

Funnet på library.nielsonpi.com
Synne 33 til Synne 11:
- Hei, sitter du der? (Synne 11 ser såvidt opp fra Skyggen over steinbenken av Maria Gripe der hun sitter i godsofaen)
- Ja...?
- Er det ei spennende bok? (Synne 11 lyser opp)
- Ja, veldig spennende. Det handler om ei jente som heter Berta og ei jente som heter Carolin som later som at hun er gutt... (Synne 33 avbryter så mildt hun kan)
- Har du sett hvor fint vær det er ute?
- Mm. Pappa sa det også, isted.
- Er det ikke bedre å være ute når det er så fint vær? Så får du litt frisk luft... og kanskje du kan ringe ei venninne og spørre om dere skal finne på noe?
(Synne 11 ser tvilende ut)
- Nei... denne boka var så spennende altså. Kanskje etterpå.

Sånn kan jeg være pedagogisk med mitt yngre jeg, hvis jeg vil. Jeg var altså en lesehest av dimensjoner da jeg var lita, holdt meg mye inne med boka som eneste selskap. De fine opplevelsene jeg fikk med bøkene gikk nok på bekostning av opplevelser jeg for eksempel kunne hatt sammen med venner.
Jeg lurer på hvordan jeg, Synne 33, ville vært i dag hvis jeg hadde klart å løfte blikket fra boka litt oftere? Men som jeg sier til mamma: Det ble jo menneske av meg også.
Jeg møter nå og da ekte lesehester også på jobb. Barn og ungdommer som låner bunker av bøker. Og så tenker jeg: jeg håper at du OGSÅ gjør andre ting enn å lese! Og det gjør heldigvis de fleste.

Hvordan kom jeg på dette nå? Jo, jeg har lest Modningsår: fra pike til kvinne fra 1966. Mest kuriosa egentlig (blant noen gode råd), og noe å småle av for moderne kvinner (s. 86-87):

Fantasien kan være til stor hjelp når du skal ta viktige beslutninger. La oss anta du skal velge deg et yrke. Selv om du nok til syvende og sist blir husmor, er det nyttig å kunne et fag så du kan forsørge deg selv før du gifter deg, og ha et yrke å falle tilbake på hvis omstendighetene skulle kreve det. Kanskje vakler du mellom sykepleierskens og lærerinnens arbeid. Hvordan skal du kunne komme til den beste løsning?
Det beste er å ta fantasien til hjelp. Se deg i fantasien i arbeid som sykepleierske. Dernest gjør du det samme som lærerinne. Ved å sammenligne disse to bildene vil du være i stand til å velge det yrket du liker best (...) Men vi må ikke la fantasien få for frie tøyler...


Og så vier forfatteren (den amerikanske legen Harold Shryock) ett helt kapittel til advarsler mot... hold deg fast: lesning av romaner og noveller. Sitat (s. 91):

På en måte er jo en forfatter en dagdrømmer som makter å skrive ned sine dagdrømmer på en så interessant måte at lesernes oppmerksomhet fanges (...) dagdrømmeri, enten det nå er originalt eller annen hånds opplevelser, får personen bort fra virkelighetens verden.

I dag ville sannsynligvis den godeste Shryock også tatt med pc-spill og film i kategorien dagdrøm, noe som altså er usunt og uheldig.
Jeg har selvfølgelig mange argumenter mot dette synet, som vel ingen ville våge å forfekte i dag? Bøker er så utrolig mye mer enn dagdrøm. Det kan gi så mye.

Men jeg prøver nå, som voksen, å leve etter regelen "litt av alt er det beste". Balanse. Kose seg med lesing, men også bruke tid på andre ting. Bevege meg. Være med andre mennesker. Rett og slett vende meg både utover og innover.

Alt til sin tid!


1 kommentar:

Balderrs bokblogg sa...

Hei det er Balder fra Balders bokblogg
Fint at du leser bloggen min!!
Takk for boktips, men jeg fant dessverre ikke Lampeåndens barn. Men jeg tror de har den på biblioteket. Jeg skal lete etter den på biblioteket.

Hilsen Balder :)