lørdag 8. oktober 2011

Noe å glede seg til ... (ungdomsbøker)


Bokhøst er et godt etablert uttrykk, og ikke uten grunn. Det er så mye å glede seg til framover! Ladybug har også denne måneden skrevet om nye ungdomsbøker som er på trappene.

Uavhengig av den lista gleder jeg meg spesielt til:
  • Gudløs av Josefine Ottesen (Det døde landet). Slutten på den intense science fiction-serien om Jonah.  Forrige bok anmeldt her.
  • Med eld i hjartet (Asbjørn Rydland), fortsettelsen av Drakeguten
  • Gone: Pesten (Michael Grant), fortsettelsen av Gone: Løgner (se en flott trailer her)
  • Maria-eksperimentet (Kjetil Johnsen), fortsettelsen av Aeon-paradokset
  • Salomons ring (Jonathan Stroud), endelig en fortsettelse av Ptolemaios port (har ikke skrevet innlegg om de første bøkene om Bartimeus og Nathanael, en skam faktisk, for de er noe for seg selv og utrolig bra)
  • Pretties (Scott Westerfeld), fortsettelsen av Uglies
  • De dødes hus (Heine Bakkeid), fortsettelsen av Vampyrjegeren
  • Spesielle kriminelle (Katarina Bishop), fortsettelsen av Herlig uærlig

Men en trenger ikke lese serier ferdig for enhver pris. Jeg prøvde her om dagen å lese Molly Moon og morfemysteriet av Georgia Byng, bok 5 i en serie som jeg syntes å huske at jeg likte en gang. Skuffelse. Dårlig skrevet (og oversatt), klisjefylt og rotete. Har en viss sjarm, og få bøker handler om morfing (vet vi om noen andre enn Animorphs? Og Lampeåndens barn?), men jeg ble irritert gang på gang over interne virkelighetsbrister og hm.
Forresten, blir frustrert av den populærkulturelle fremstillingen av tyske kvinner som ukvinnelige, kalde og strenge (gjerne også brutale). Jamfør denne interessante oversikten over stereotyper. De lider fremdeles etter det nazistene gjorde for 60 år siden! (Til og med min kjære Joss Whedon faller i fella i Buffy season 8, se under)
Rowena, BtVS Season 8

A propos serier, skal prøve å begynne på siste bok i Artemis Fowl-serien, Artemis Fowl og Atlantiskomplekset av Eoin Colfer. Artemis har nå blitt en godgutt. Betyr det at han blir kjedelig? Den som leser får se! Forrige bok anmeldt her.

Jeg kan også forhåpentligvis glede meg til De fem fakirer fra Faizabad av P. B. Kerr (Lampeåndens barn). Forrige bok anmeldt her; den sluttet på en måte som gjorde meg spent på fortsettelsen.

Ellers kommer det en del gode bøker på kulturfond nå. To oversatte barne- og ungdomsbøker som ved første øyekast ser spennende ut: Heaven av Christoph Marzi, som er urban fantasy, og Tobie Lolness av Timothee de Fombelle (Lesebabbel-Eli etterlyste franske barnebøker! Her har du den!)

3 kommentarer:

Mari - Escape In A Book sa...

Molly-serien har jeg begynt å kjøpe i gave til en av våre 9-år gamle nieser(det er to av dem,tvillinger :)) og hun likte de to første bøkene godt. Vi får håpe hun ikke kan så alt for mye om klisjeer enda.

Spennende å få lese om hvilke bøker du gleder deg til, Synne. Takk for linken forresten!

Synne sa...

Kan tenke meg at niesen din kan kose seg med Molly Moon, ja:) Den litterære snobbetheten kommer tidlig nok, den!

Li/Småtingene sa...

Jeg fant lampeåndens barn på biblioteket, desverre hadde jeg ikke med meg lånekortet så jeg kunne ikke låne den. Kanskje neste gang?

Hilsen Balder fra Balders bokblogg.