onsdag 16. februar 2011

God bok: Sosiale medier - hvordan ta over verden uten å gå ut av huset


Aschehoug, 2010
ISBN: 9788203196348
 Boka for alle bloggere!

Ida Jackson (før kjent som Virrvarr, nå med bloggen Ida Jackson) har skrevet denne fascinerende og informative boka som
 • fengslet meg
 • gjorde meg stolt av å være blogger og innholdsleverandør på nettet
 • ga meg gode tips til videre blogging
 • med mer.

  Sosiale medier handler ikke bare om blogging; den gir ei kort historisk framstilling av det sosiale nettet og sier litt om alt fra kommentarer på nettsider til sosiale nettsamfunn som Facebook. Etiske og sosiale aspekter ved publisering av innhold på nettet er diskutert på en flott og saklig, likevel direkte, måte.

  Jeg kommer til å huske dette best: 
 • bildet på bloggosfæren som et nettverk av øyer, der en bygger broer mellom blogger og bloggsamfunn. Bloggerne du har minst til felles med er de mest interessante fordi de kan formidle innholdet ditt til bloggere og miljøer du ellers ikke ville ha nådd, og gi deg friske innspill. Dyrk de svake relasjonene!
 • idéen om at alle som publiserer innhold på internett veksler mellom "slør" (gjemme seg) og "speil" (framheve seg). Du er åpen og selvutleverende eller anonym i ulik grad. Hva kan jeg tenke meg å fortelle på bloggen min, og hva er for privat? Jackson selv fant ut at hun ville fortelle om sine erfaringer fra psykiatrien.  
 • tanken om at nettbrukere med en funksjonshemming også skal kunne få med seg det jeg skriver. Svaksynte/blinde som bruker leselist trenger alternative tekster til bilder og lenker som ikke bare sier "her" (noe jeg er litt for flink til).
 • dette at bilder skal publiseres etter loven. Fotografer skal alltid navngis. Hvis ikke bildet er under en såkalt Creative Commons-lisens der fotografen bestemmer at bildet kan brukes fritt, skal en også spørre fotografen før en bruker bildet på sin side. Elin (lunacia) er flink til dette. Jeg er på vei. Flickr er en fin ting!
Ellers gir Jackson tips om god blogging. Jeg merker meg spesielt disse:
 • variasjon i formen er bra; kort og langt, med bilder og uten osv. (Jeg skriver meg bak øret at jeg skriver for langt!) 
 • kreativt innhold er bra. For eksempel: lister (10 på topp osv.), temadager, intervju, reportasjer fra arrangementer, bruke gjestebloggere.
 • være aktiv på andres blogger og svare på kommentarer. Bli kjent med publikum og skrive for dem!

6 kommentarer:

elis lesebabbel sa...

Fikk boka av sønnen min til jul. (Stakkars det er vel ikke så enkelt å finne på julegaver til mora si!) Har ikke lest boka men etter din anbefaling skal jeg ta en titt. Er SÆRDELES fornøyd med at fr Jackson har tenkt på synehemmede!

VildesVerden sa...

Høres ut som en bok jeg bør prøve å få lest.

Synne sa...

Skynd dere, begge to:)

Anonym sa...

Ja men, hvorfor i all verden har ikke jeg lest denne? Kjøpe kjøpe.

spillvev sa...

Har endelig lest boka jeg og, og takker for innholdsrik anmeldelse som jeg slutter meg til.
Må innrømme at jeg var skeptisk da en blogger av Ida Jacksons format ga ut en bok med tittelen: Sosiale medier, hvordan ta over verden uten å gå ut av huset.

Derfor ble jeg gledelig overrasket. Synes boken er velskrevet, innholdsrik og med drøfting av viktige begrep som digital dannelse.

En god bok for innføring i sosiale medier generelt og blogg spesielt. Kan anbefales OGSÅ for lesere som ikke har som mål å ta over verden, men bare få en bedre forståelse av hvordan sosiale medier egentlig fungerer, og eventuelt tips om blogger som er verd å følge med på.

Synne sa...

Det som skjedde i Nord-Afrika (den arabiske våren) hadde jo mye med sosiale medier å gjøre - så på en måte kan en jo ta over verden:) Iallfall påvirke den positivt eller negativt.
Ei stund siden jeg skrev innlegget, tror nesten jeg må lese boka en gang til!