tirsdag 8. februar 2011

Barnebøker om vinteren - del 1

Forlag: Samlaget


1. Harry og Ivar tryllar jula inn av Lars Mæhle. For å være helt ærlig har jeg ikke lest hele, men det er fordi jeg ikke har fått tid. Begynnelsen lover bra, og jeg leste høyt om Harrys frekke julegaveønskeliste for en fjerde-klasse. Spesielt læreren lo! Kan leses også utenom jula. Mæhle skriver godt, enten det er humor eller fantasy (som denne).

2. Heavykatten og gitaren av Roald Kaldestad. Også av den artige sorten og fin til høytlesning. Her må en passe på å lage de rette stemmene. Heavykatten skal være tøff og raspete, Pinnsvinet Philip sjenert og poetisk og Discodansemusa pipete og jålete. Gitaren er det litt verre å etterligne. (Den skal gi tilhørerne en overjordisk god opplevelse og få dem til å danse. Sett i gang!)
Både denne og Harry og Ivar-boka har en detektivgåte. Spenning + humor = sant.

3. Falsk alarm, Yuzi av Dannah Gresh. Bok i den amerikanske Secret Keeper Girl-serien, utgitt på Lunde forlag. Dette er et kristent forlag, og det skinner igjennom, spesielt siden det er noen spørsmål til samtale bakerst med utgangspunkt i bibelord. Boka er ellers morsom og lett å lese.

Boka begynner bra og med en artig episode (ikke for hovedpersonen!) Yuzi er ufrivillig utsending og må stå utkledd i maiskolbekostyme på en popkornfestival på et nytt sted. Så går det ikke så bra på første skoledag, dessverre: læreren gir henne skylden for noe hun ikke har gjort. Yuzi har siden stort sett en tanke i hodet: å finne den som har gjort det og gi ham/henne en velfortjent straff. Hun får hjelp av ei gruppe med medelever som også har vært uheldige; jentene danner gruppen Secret Keeper Girl. De bruker mye fantasi på å finne den skyldige og klarer det til slutt ved hjelp av et hjerte på en joggesko.

Problemet mitt når jeg leser er at jeg forventer - og får - et inntrykk av at litt av ansvaret for det som har skjedd  blir lagt på Yuzi. Hun har nemlig den store oppgaven det er å tilgi en person som har ødelagt for henne, helst glemme det hele. Til og med før han/hun har sagt unnskyld.
En kan si at det er galt å hevne seg og at det er best å ikke dvele ved onde følelser, men i mer alvorlige situasjoner kan offeret lide ved en slik tankegang. Det fins også rettferdighet. - Det får da også Yuzi i slutten av boka.

4. Mai-Britt, Mars-Britt og campingvogna av Anne Holt og Anne Holt. Den ene Anne Holt har lagd Karsten og Petra-bøkene sammen med Tor Åge Bringsværd; den andre var i sin tid politifullmektig i Oslo og skriver krim. Men nå har de lagd noe sammen. Ei søt historie om ei skikkelig jentejente og ei skikkelig guttejente.
Mai-Britt er stille, sjenert, snill. Mars-Britt heter egentlig ikke Mars-Britt; det er noe hun finner på første gang de to møtes. Hun har i det hele tatt en vill fantasi. Jeg har en mistanke om at det har skjedd en forbyttelse et sted, for Mai-Britts mor er rotete og utradisjonell; Mars-Britts mamma er pen og ordentlig og ønsker seg ei datter som liker rosa. Og det gjør ikke Mars-Britt, langt derifra! Nei, takke seg til en Rambo-plakat på rommet!
Jeg mistenker et kjønnsrolletema her.
Men boka er fin, har morsomme episoder og kan passe til høytlesning - spesielt til rosa småjenter, kanskje?

5. Gnøkkel og Fnøkkel og det synkende tonometer av Stian Barsnes-Simonsen. Barnebokkritikk har skrevet om boka her, og jeg er enig i endel av kritikken om dårlige rim og personer med en uklar funksjon i handlinga. Fortellinga er virkelig preget av at det hører musikk til. Det følger med en cd som jeg hørte litt på, og det er tre personer som synger mange ulike roller. De klarer ikke variere stemmen sånn at en hører de ulike figurene. Kanskje de har kostymer live?
Når det er sagt: idéen om en planet der alle lager musikk i steden for å spise mat er veldig bra! Og jeg blir litt spent på hvordan det går når brødrene Gnøkkel og Fnøkkel skal dra til den mørke siden av Melo for å finne tonometerets hemmelighet.

Ingen kommentarer: