tirsdag 15. juni 2010

Bilder fra barndommen

Eli har gitt meg en utfordring: å finne bildebøker som traff meg da jeg var barn. Kjempeartig utfordring!

Hun nevner Guds gjøgler av Tomie de Paola, og det er faktisk den boka jeg husker best. Veldig trist og nydelig. Har kjøpt den nå (salg på biblioteket:)).

Boka handler om den foreldreløse gutten Giovanni, som er flink til å sjonglere; så flink at han etter hvert blir med et omreisende teater med kunstene sine. Spesialiteten hans er "himmelens sol", en skinnende gyllen ball som han kaster til slutt i en fargerekke av baller. Folk jubler for ham.
Men så blir han gammel, og ingen vil se på ham lenger. Han vasker av seg sminken og forlater livet som gjøgler. I et kloster får han være med på bursdagen til det lille jesusbarnet, og sjonglerer med "himmelens sol" for siste gang foran billedstøtten av Maria og barnet. Så .... DØR han.... snufs!
Såvidt jeg husker var denne boka på Barne-TV, og det var nok en inspirasjonskilde når jeg skulle lese bøker... De har ikke God Bok! med Minken lenger. Høytlesing av bildebøker på TV ville ikke slått an i dag.

Ellers vil jeg nevne et par bildebøker som jeg ikke er helt sikker på om jeg har lest, men jeg leste seriene som hører til (romaner): Katitzi og Kulla-Gulla. Det var koselige serier som jeg likte godt den gangen. Bildebøkene heter Hvordan ble det senere, da Katitzi? og Kulla-Gulla på barneheimen/Kulla-Gulla tenestejente.

Men Lille larven Aldrimett og andre fortellinger om dyr og mennesker som forandrer seg til det ugjenkjennelige avskydde jeg...

2 kommentarer:

elis lesebabbel sa...

Flott at du reagerte så raskt, da gitt! De Paola er kanskje litt ujevn men hadde noen virkelig gode, blandt annet den du nevner! Og så finnes det en bok om en hekselærling (!) som satte i gang en spagettigryte slik at den bare kokte og kokte spagetti, litt ala Trollmannens læregutt. (Gidder ikke å sjekke men tror kanskje ikke denne er oversatt til norsk). Husker også den Kulla-Gulla-boka.

Synne sa...

Spaghetti-boka høres merkelig kjent ut...