lørdag 15. mai 2010

Ridderne av Dor

Sjasmin og Timian. Copyright: Inkalill
Nå har jeg lest ferdig Ridderne av Dor. Den var veldig bra! Mye mer humor enn i Miranda-serien, med karikerte personer og klassisk komiske tegninger, samtidig mørkere og mørkere utover i bøkene.

Litt om handlinga:
Ridderne av Dor er sju personer som kommer fra hvert sitt land (med søte navn som Korridor, Svingdor og Bakdor!) og til dels er av ulike raser (dyreskikkelse, troll, småfolk). De har i oppgave å stoppe Overall, Trollmannskeiseren, som vil herske over hele Dor. Makten får han dels ved å skape intriger, dels ved å skape frykt. Han har blant annet tre unge jenter i "samlingen" sin som vil dø på forferdelige måter hvis de ikke gjør som han sier. Den ene av dem er prinsesse Sjasmin, omtrollet dverg og sexbombe som har en ekkel sky hengende ved seg. Den spiser maten hennes så hun holder figuren, men den kan også spise henne hvis hun ikke passer på.
Overall er, som tittelen Trollmannskeiseren antyder, over gjennomsnittet flink i magi. (Han er også bokstavelig talt en "gjenfødt drage", jf Rand i Tidshjulet!)

Den viktigste av Ridderne er Hassel Hvitveis. Han er den eneste mannen Trollmannskeiseren ikke kan lese og kontrollere tankene til, og han er en uselvisk og modig helt. Litt som Frodo. Selvfølgelig liker jeg ham!

Det hender jeg reagerer på at personer er tegnet ulikt ulike steder i serien. Det gjelder først og fremst kroppsfasong, men også ansiktstrekk. Spesielt legger jeg merke til det hos amazonen Gala, som av og til får røde, store lepper (kanskje når hun er sammen med prins Dariel? Hm.)   
Ellers er jeg skuffa over at Hassel, som er lav og nesten hobbit-aktig, og kjæresten Timian, en rett ut sagt stygg dverg og mesterspion, blir forvandlet ved magi mot slutten og blir vakre. De blir rett og slett et Disney-par.

Likevel, anbefaler serien på det sterkeste! Her er det farger, fantasi og fortellerglede.

Ingen kommentarer: