mandag 10. mai 2010

De vise kvinnene...


Alle som leser denne bloggen vet at jeg er en lesehest (nokså åpenbart), men jeg har ikke vært så åpen om at jeg er bibliotekar.
Det er jeg, altså! Nærmere bestemt barne- og ungdomsbibliotekar. Og stolt over det også.
Jeg fikk et tips fra Eli om en kjempefin bibliotekarblogg der tre vise kvinner fra Lom forteller om sin daglige dont. 

Ikke alle vet hva et bibliotek er og hva arbeidet vårt går ut på! Mange ser ut som spørsmålstegn når vi forteller at vi faktisk er på jobb også når biblioteket ikke er åpent. Hvor mye tid kan det egentlig ta å sette på plass bøker i hyllene?

Husk at disse bøkene også skal bestilles, føres i regnskap, registreres i basen, stemples, eventuelt plastes, ryggmerkes osv. Og vi har tidsskrifter, lydbøker, dvder, musikk-cder og spill som også skal registreres og merkes. Av og til må de også repareres. Og når det blir dårlig plass i hyllene, ja, da må noe fjernes. Og det vi kaller kassering er nesten en vitenskap i seg selv.

Ellers er det post, purringer (ja, det tar litt tid!), bestillinger av fjernlån, sjekking av epost, bunting av tidsskrifter, osv. osv.

Folk spør oss om interessante ting, alt fra den nye boka til Jo Nesbø til en tysk biografi om en vestlandsmaler (som faktisk bare fins i Tyskland). Og selvfølgelig: "Har du ei god bok å anbefale?" Av og til klarer vi ikke å svare der og da, og da jobber vi samvittighetsfullt med problemet etterpå. 

Vi får også utløp for det vi måtte ha av kreativ energi gjennom å lage utstillinger av ulike slag.

Ja, og så har vi eventyrstunder og reiser jevnlig på besøk til skolene i kommunen. Vi har flere titalls klassebesøk med orienteringer og bokprat. Hver november er det stor regional bokmesse, og den er vi med og arrangerer. Og så har vi hatt skrivekurs for ungdomsskoleelever. Og diverse. Vi er på møter og kurs. Årsmelding skal lages og rapporter sendes. 

Heldigvis er vi fire kolleger i min kommune!  Hvordan KAN noen klare seg med færre?

5 kommentarer:

Rolf Steinar sa...

Heldigvis er vi fire kolleger i min kommune! Hvordan KAN noen klare seg med færre?

Ja si det du... "vi" er i alle fall færre enn fire. :-)

Kjekt å lese litt om hverdagen din! Hilsen fra meg i sør.

Beatelill sa...

Jeg kunne faktisk ha tenkt meg å jobbe i et bibliotek, så det var interessant å lese litt om din arbeidshverdag :)

elis lesebabbel sa...

"Alle som leser denne bloggen vet at jeg er en lesehest (nokså åpenbart), men jeg har ikke vært så åpen om at jeg er bibliotekar"

Endelig kom du deg ut av skapet, Synne :-)

Synne sa...

Jeg liker tanken. Ute av skapet. "Bibliotekar" betyr fremdeles for noen (de som ikke bruker oss?) betyr hysj-hysj, støvete hyller og hårknute;), derfor må vi jobbe litt for å motbevise det utenfor skapet!

Synne sa...

Rolf Steinar: jeg er kjempeimponert over "dere":)

Beatelill: jobben anbefales!