tirsdag 20. april 2010

Hva er ei god bok?


Dette spørsmålet fikk vi aldri noe svar på i bibliotekarutdanninga. Det nærmeste vi kom var kanskje den gangen vi skulle vurdere hver vår bok til Innkjøpsordninga (si ja/nei til å gi den gratis til folkebibliotek i Norge). Jeg fikk Grøftetildragelsesmysteriet av Thure Erik Lund og ble frustrert over at den ikke var nulla...
Ja, og så vurderte vi Margit Sandemos De svarte ridderne (?, serie) og Anne Holts Demonens død.

Jeg fikk dette spørsmålet fra ei dame på telefon her om dagen. Hun er småbarnsmor og var nok litt spent på hvordan barnebibliotekaren vurderer bøker. Gir jeg barna bøker de ikke tåler?

Jeg måtte sette meg ned og få ned noen punkter på papir. Men husk, de er subjektive!

1. Språklige kriterier. Korrekt norsk språk, passe høytidelig/ hverdagslig ut fra miljøet. Og jeg må kunne forstå det; ordbok passer ikke sammen med skjønnlitteratur. Språk er veldig viktig for meg.

2. Innholdsmessige kriterier. Spennende (jeg må ha veldig lyst til å vite hvordan det går. NB: trenger ikke bety ytre spenning), spesielt (skal ikke ha lest noe veldig likt før).

3. Moralske kriterier. Ikke flust med banning, ikke detaljerte beskrivelser av vold. Hinting om voldshandlinger kan være ille nok! Og jeg må ha en følelse etterpå av å være trygg. Trist, glad eller noe imellom, men ikke skremt.

6 kommentarer:

Om bloggeren sa...

Hei! Gøy å lese hva du mener er en god bok:) Hvertfall når vi er så uenige... ;) Jeg synes feks. at det er riktig så godt å bli skremt avogtil - som feks med "Darlah" ? Eller de detaljerte beskrivelsene i "Dødslekene" ?
Og så lurer jeg; hva kom dere fram til ang. Margit Sandemos serie?

-Hege-

annkolaas sa...

Åå Elisabeth-serin husker jeg godt! Og jeg leste noen få av Fe-serien også. Innbiller jeg meg i hvert fall.

Synne sa...

Hege, artig å få kommentarer på lista mi:)
Når det gjelder det å bli skremt: jeg likte Darlah godt, Dødslekene også. Så dette punktet er kanskje litt vrient. På Dødslekene var helhetsopplevelsen såpass bra at det gikk fint. Og settingen er litt overnaturlig... Men La den rette komme inn var helt forferdelig, selv om den endte godt, så vidt jeg husker?
Sandemo: vi kom vel fram til at hun er et typisk eksempel på kiosklitteratur:) Jeg husker at jeg ble veldig forvirra fordi jeg blandet de svarte ridderne og de svarte fiendene (var de munker?)

Elin sa...

Det finnes ikke noe fasitsvar på hva som er ei god bok. Det er noe subjektivt. Jeg vil si at ei god bok er ei bok som gir deg noe, om ikke annet, så leseglede.

Om bloggeren sa...

Enig med Elin; ei god bok er en man sitter igjen med noe fra. Jeg spurte om Sandemo, fordi jeg stadig får høre at det er "dårlig litteratur" og det er t.o.m så "dårlig" at vi ikke har serien på biblioteket. Men for min del er det en av seriene (altså Isfolket) som har gitt meg mest leseglede av nesten alt jeg har lest (og jeg leser mye, også "kvalitetslitteratur").
Jeg har studert musikk, og husker jeg ble så provosert av læreren som hevdet at Sputnik er "dårlig musikk". Det er ikke dårlig musikk for de som elsker Sputnik! Det samme gjelder bøker!
Men du stilte et artig og utfordrende spørsmål! :)

Synne sa...

Ordet "god" er i seg sjøl subjektivt.
Kriteriene jeg har satt opp er kanskje de som får meg til å fullføre ei bok jeg har begynt på? Er den spennende, godt skrevet, spesiell osv., så blir jeg hekta!

Med hensyn til "kvalitetslitteratur": jeg får assosiasjoner til lite tilgjengelig og kjedelig litteratur. Solstad for eksempel.