onsdag 3. oktober 2018

Baksjå september (del 1, bu-bøker)

Søte forberedelser til avslutningen av sommerens leseaksjon.
En kollega tok bildet.

September var...

  • en måned i musikkens tegn. Stjernekamp i gang (Ole Børud har etter hvert blitt en favoritt), nytt Virtual Choir-prosjekt, Prøysen-sang på et bibliotekarrangement, mimrekonsert med ei vokalgruppe jeg var med i en gang i Bergen... og øving til Elvisgospel-konsert med damekoret.
  • masse aktivitet på jobben første måned etter skolestart. Blant annet kurs på Seniorsurfdagen, hvor jeg fortalte om gøye ting en kan gjøre på nettet. Kvelden før oppdaterte jeg meg på norske "influencere". Ganske mange rosa- eller gamervloggere, med noen fine unntak.

Jeg blogget om...


ei utilgjengelig barnebok og Virtual Choir.

Jeg leste 


19 bøker. Helt greit antall! Mest norske forfattere. Fin variasjon i tematikk og sjangre.

Tegneserie: eventyr


Reisen til Jotundalen er den første boka i en nystarta norsk tegneserie: Nordlys av Malin Falch. Innholdet gir assosiasjoner til dels norske folkeeventyr, dels norsk mytologi; tegnestilen kan minne om Disney-animasjoner. Visuelt flott bok. Interessant univers. Ikke enda så thrillerspennende, men det kan det bli!
NRK har intervjuet forfatteren her.

Og forlaget (Egmont) har lagd denne boktraileren.



Barnebøker: guttehistorier


Aschehoug, 2018
Karin Kinge Lindboe har skrevet mange barne- og ungdomsbøker, men de siste årene konsentrert i lettles-sjangeren. Årets barnebok er også ganske lett å lese.

Lucas Jackson kom nettopp på det vi i folkebibliotek-verdenen kaller "kulturfond", offisielt kalt innkjøpsordningen for norsk barne- og ungdomslitteratur. Tittelen og omslaget gir inntrykk av at en har en kulturfondbok av det kunstneriske slaget i hendene. Og språket gir dels den samme idéen. Korte setninger, mye oppramsing, gjentakelser.

Lucas lukker øynene. I Am Sailing. Teksten flyter gjennom hodet på engelsk, alle ordene, med helt riktig uttale. Sangen som pappa pleide å synge for mamma. Det var vår sang, sier pappa, min og mammas. Nå synger pappa den for meg, tenker Lucas. 

Men dette er en fin historie om elleveårige Lucas som må være den voksne når bipolare pappa ikke fikser livet. Heldigvis har han støtte i både læreren Lucinda og en klassekamerat. Det er ikke de store konfliktene i denne barneboka; alt det vanskelige blir satt ord på, følelsene ligger nær overflaten og kan vises fram. Det er befriende!     

Cappelen Damm, 2018
100 historier om gutter av Ben Brooks minner om den før omtalte Nattafortellinger for rebelske jenter, men her er det altså gutta som står i fokus. Originalen heter Stories for Boys Who Dare to be Different, men uttrykket "annerledes" har det norske forlaget valgt å utelate. Kanskje fordi ordet - dessverre - har en negativ klang?

I et intervju i The Telegraph skriver Brooks at han i sin egen barndom lette etter rollemodeller som ikke var idrettsstjerner. Han skulle ønske noen hadde fortalt ham om andre typer gutter og menn - genier og oppfinnere, kunstnere som våget å skille seg ut, menn engasjert i samfunn og miljøvern, ... Mange av dem viste stort mot på andre arenaer enn i idrett. Og det er en variert bukett! De aller fleste eksemplene er nok funnet fra den vestlige verden og særlig USA, men vi leser også om en afrikansk gutt som ga elektrisitet til sin egen landsby, en fattig koreaner som ble sangstjerne - og mange flere.
Anbefales.  

Ungdomsbøker: spenning


Aschehoug, 2018
Dropout av er Anette Münchs første ungdomsthriller siden 2014 (Badboy. Steroid). Her får vi servert et gisseldrama med to tenåringsjenter som tilfeldigvis er igjen på skolen en kveld - med øving i forkant av en konsert i New York - og blir overrasket av tre maskerte unge menn som vil sprenge skolen. Det var ikke meningen at noen skulle være verken vitner eller gisler, og guttene må takle denne nye situasjonen.

Snart blir det klart at en av jentene og en av guttene kjenner hverandre veldig godt fra før, og de andre har vært på de samme festene. Hva gjør det med dynamikken dem imellom? Kommer bomben til å sprenge, og vil noen dø?
Synsvinkelen skifter mellom jentene og den ene av guttene, Daniel.  


Aschehoug, 2014
Beskytteren, Jegeren og Oppdageren av Harlan Coben er en trilogi. Coben er best kjent for krimbøkene om Myron Bolitar, men her møter vi nevøen hans, tenåringen Mickey. En lang stengel av en gutt, nylig farløs etter en bilulykke og med ei mor på avrusning, dyktig basketballspiller og med en sterk rettferdighetssans - en typisk helt.

Når Bat Lady, ei gammel nabodame som det går skumle rykter om, forteller Mickey at faren hans faktisk lever, blir han naturlig nok nysgjerrig, ja desperat etter svar. I jakten på sannheten blir han kjent med og etter hvert engasjert av en hemmelig organisasjon som hjelper barn, sammen med sine nye venner Ema, Spoon og Rachel. I hver bok er det en sak som må løses, men først helt mot slutten av siste bok får vi svaret på spørsmålet som satte alt i gang. Snakket Bat Lady sant?

Denne serien vil passe godt for spenningssugne gutter og jenter som vil ha en ikke alt for tykk thriller.


Drømmetyvene av Maggie Stiefvater er bok 2 i urban fantasy-serien om Ravnekretsen. Førsteboka
Vigmostad & Bjørke, 2018
skrev jeg om her. I oppfølgeren følger vi særlig Ronan, den litt ustabile, mørke karakteren i gjengen. Han har mistet faren sin, har et dårlig forhold til storebroren, og moren - som har gått inn i en slags transe - får han ikke lov til å besøke. Han hjemsøkes også av mareritt, og av og til følger ting fra marerittene med inn i virkeligheten. Ronan har arvet evnene til å "stjele" drømmeting fra faren.
Den store bølla i byen har de samme evnene, men bruker dem på statusartikler (som hvite Mitsubishier) og vil ha ham med på sitt "lag". Som om ikke det var nok, fins det også en leiemorder - den grå mannen - som jakter på de to. Flere vil ha tak i de magiske kreftene deres. 

Og Blue selv? Hun står for den romantiske spenninga i boka. Hun klarer ikke slutte å elske den rike kameraten til kjæresten sin. Hvordan reagerer Adam - som har måttet kjempe for alt i livet - på dette?

---

Etter hvert kommer også oppsummeringen av skjønnlitteratur for voksne og (sånn cirka) fakta.

Ingen kommentarer: