mandag 18. september 2017

Barnebøker om høsten, del 3 (illustrerte bøker)

QlturRebus, 2017
Forsvinningen av Gazzotti Vehlmann er en tegneseriedystopi for barn og første bok i serien Alene; oversatt fra fransk av Britt Schjøth-Iversen.

Boka forteller om fem barn som egentlig bare har det til felles at de bor i en fransk by. De blir igjen alene når alle andre mennesker forsvinner. Fra byen? Fra hele verden? Hva har skjedd? Hva skal de gjøre? De finner sammen og hjelper hverandre, med styrken hver enkelt har.

Jeg likte boka veldig godt! Den er en liten thriller, med klipping mellom ulike personer og gradvis oppbygning av spenningen. Som bibliotekar tenkte jeg med en gang på leserne av "Amuletten"-serien, selv om det er en annen sjanger og den franske tegneserien har færre sider enn den japanske. Tegningene minner om andre fransk-belgiske tegneserier (som Spirou og Sprint).
Så får vi se om resten av bøkene kommer fort nok til at leserne ikke går lei av å vente....
 Boka fikk en fin anmeldelse på Serienett

Scene fra "Alene". Dyr har rømt fra dyrehagen...

Nattafortellinger for rebelske jenter av Elena
Cappelen Damm, 2017
Favalli og Francesca Cavallo er en gjennomillustrert kollektiv biografi, oversatt fra engelsk av Heidi Sævareid.
Her får du hundre korte historier om hundre damer fra hele verden som gjorde noe stort! De var fjellklatrere, kunstnere, forskere, politikere, krigere, leger, herskere, aktivister... og mye mer. Mange ante jeg ingen ting om! Visste du at det var ei dame som ledet teamet som skrev koden for månelandingen med Apollo 11? Margaret Hamilton hette hun. Og hva med seileren Jessica Watson, som hadde vannskrekk, men endte med å seile jorda rundt? Eller den døve motocrosskjøreren Ashley Fiolek?
Alle illustrasjonene er lagd av kvinnelige kunstnere, også fra hele verden.

Jeg sniker inn en video-anbefaling fra en bibliotekar jeg kjenner. 



Gyldendal, 2017
Stamceller: kroppens superheltar er faktisk en fakta-tegneserie, skrevet og tegnet av Øystein Runde.
Runde spør om hva stamceller er og forteller deres spennende historie. Husker noen tegnefilmserien "La Vie" ("Det var en gang - livet", her på YouTube), som gikk på NRK for noen år siden? Der er også de ulike cellene i kroppen personliggjort, så jeg kom til å tenke på den. Med humor og engasjement som virkelig vekker nysgjerrigheten (og begeistringen) formidles oppdatert forskning på en enkel måte.

Jeg måtte særlig smile av ruta der en spesialisert celle ikke gidder lese oppskriften sin og spør "Finst den som lydbok?"


Samlaget, 2017
Nysgjerrighet kan også være stikkordet for Vaken? ei godnattbok om dyr som ikkje søv om natta av Erna Osland, illustrert av Anna Fiske. Osland har spesialisert seg på natur-faktabøker som er en blanding av fortelling og fagtekster, og som vekker undring hos små og store barn. Hun har i ulike bøker tatt for seg dyrefedre, dyreneser, vær, vennskap blant dyr, dyr med vinger og så videre. Hun bruker ulike illustratører; jeg personlig liker de enkle og fargerike tegningene til Fiske.

I Vaken møter vi søsknene Bæret og Bestebror som leter etter og prater om dyr som er ute om natta. For eksempel fins det dyr som halvveis sover, enten med halve kroppen eller mens de flyr!







Ingen kommentarer: