onsdag 11. juli 2012

Sørlandsboksommer

Mandag og tirsdag var mamma og jeg - to dedikerte bokelskere - i Bokbyen i Tvedestrand. Nå har det seg slik at 1) hun syns hyllene hjemme hos dem er fulle nok, og 2) jeg har masse bøker på jobb som jeg kan lese, men likevel: det kunne jo være at vi fant noen skatter?
Ellers hadde vi skjønt at Tvedestrand er en sørlandsperle, og det passer godt for en sørlandslesehest.


Sjarmerende Tvedestrand i sånn passe pent vær.
Vi overnattet på Tvedestrand Fjordhotell, som ligger rett ved brygga, veldig flott til. Nedenfor vises utsikten fra hotellrommet vårt, som var viet Jahn Otto Johansen (med Den brune fare liggende på TV-bordet).


Selve "bokbyen" med antikvariater, museum og sjarmerende små butikker ligger nedover mot havna, ellers er også Tvedestrand oppdatert med både dagligvare, kiosker og kjøpesenter (ikke bare bra for de små butikkene) - men den bærer preg av å være en typisk sommerby. Noen butikker holder bare oppe om sommeren (enkelte i helga i vinterhalvåret). 

Vi var innom det som fantes av antikvariater. Det var masse bøker stablet både her og der, og noe kunne jeg nok tenkt meg å ta med meg hjem. Men bare tanken på bagasjen jeg skal ha med meg nordover igjen...

Skagerrak antikvariat/ Nynorsk antikvariat. Bøker stablet i alle vinduene!

Det ble to bøker. På Ex Libris kjøpte jeg ei fantasybok med fugler i hovedrollene, den er jeg spent på. Butikkinnehaveren var ikke veldig begeistret for fantasy, han syns ikke ungdommer bør lese denslags. Ellers gjorde han et hyggelig inntrykk.
  
Familia Antikvariat, som skilte seg ut ved at
1) bøkene stod fint ordnet overalt og til og med mange med fronten ut
2) det var flere sitteplasser som innbød til lesing på stedet
3) det var tente stearinlys rundt omkring i lokalet, en skikkelig stemningsskaper
kjøpte jeg (flaut å si) en rasende billig chick-lit om sjokoladespisende venninner, perfekt til toglesing (men allerede påbegynt).

Familia Antikvariat
De mange virkelig klassiske skattene fikk altså stå i fred for meg denne gangen. Men det var godt å bare gå rundt og se på bøkene, vite med seg selv at "her hviler kunnskapen"! 

Visste du forresten at Arne Garborg var den som startet Tvedestrandsposten? Det skjedde i 1872.Vi var innom museet som inneholdt en krambod, et fullt utstyrt tradisjonelt apotek og små utstillinger, og i en av utstillingene fant jeg ei fascinerende historie. En liten gutt i Australia fikk se et seilskip fra Tvedestrand, og fikk et brennende ønske om å en gang besøke denne lille norske byen. Som voksen ble han berømt for ett eller annet (slår meg selv virtuelt med ei bok i hodet for dårlig noteringsevne) og kom til å besøke både Bergen og Oslo ... og Tvedestrand.   

Vi besøkte også Broms bakeri på brygga og opplevde et aktuelt eksempel på hvordan fortida innhenter nåtida: en annen kunde, ei pent pynta dame med hatt, fortalte beveget om sin sommerjobb der for mange år siden og ville bestille "bakervarer fra gamle dager". 

For de som måtte lure: hun i blått er ikke den eldre dama.
Alt i alt: en sommertur til Bokbyen og Tvedestrand anbefales på det sterkeste! 
Finn alle mulige slags bøker på antikvariat.net (også fra butikkene i Tvedestrand).

2 kommentarer:

Ann Kristin sa...

Flott at du og moren din hadde en så fin tur.

Familia Antikvariat høres ut som en bokhandel jeg bør ta meg en tur innom. :)

Synne sa...

Gjør det - ikke nevneverdig mange engelske romaner, men veldig trivelig!