lørdag 14. juli 2012

Glimt fra Sverige 4: Gotland

Før søster og jeg dro til Stockholm tok vi en svipptur til Gotland, den største svenske øya. Vi holdt oss mest i Visby, en utrolig fin by der store deler av middelalderbebyggelsen er intakt. Må bare oppleves!



Utenfor ringmuren fant vi en sovende katt som jeg feilaktig trodde var Facebook-katten Knäcken. Men fin var den uansett, det var akkurat som om den ventet på koselystne besøkende.



Dag 2 leide vi sykler og syklet litt på måfå nordover langs kysten. Vi var heldige og fikk strålende vær, perfekt også til bading! 

Dette leder meg over på ei av ungdomsbøkene jeg kjøpte i Junibacken i Stockholm: Synvilla av Karina Berg Johansson. Her er det nemlig en skoleklasse (avgangselever på ungdomsskolen) som reiser til Gotland, overnatter på en campingplass og leier sykler som de blant annet bruker til Lummelundagrottorna (som vi vurderte å besøke).


Raben & Sjögren, 2010
Denne boka er akkurat så mørk og tøff som en får inntrykk av fra coveret. Hovedpersonen Samuel har med seg en kniv på Gotlandsferja; med den har han tenkt å ta sitt eget liv. Han vil bare oppleve dette siste opplegget med klassen først. Og ikke minst: manne seg opp til å fortelle Emelie, klassens babe, at han elsker henne. Men han er en typisk outsider, svartkledt og depressiv, og han har en arg konkurrent i den mer modne, lyshårede kjekkasen Lucas.

Emelies mor, Ika, er med på klasseturen som forelder. Hun ønsker sterkt at turen skal føre henne og Emelie nærmere hverandre, men det ser ikke ut til å skje. Hun merker seg at Samuel virker ensom og prøver å følge ham opp. Og hun kjenner forbudte følelser for en hun virkelig burde holde seg langt unna. Langt. Unna.
En utrolig spennende ungdomsroman - jeg falt for den, selv om slutten virket litt enkel.



  

Ingen kommentarer: