søndag 17. februar 2019

Bokbingo - og en skikkelig lang baksjå



For deg som ble nysgjerrig på bøkene jeg krysset av for, kommer en laaaaaaang baksjå under.




Har lest siden nyttår



Aschehoug, 1983

Historisk roman/ nordisk forfatter

Skyggen over steinbenken av Maria Gripe er ei bok jeg selv har i bokhylla - en gave fra farmor og farfar. Jeg får stadig en følelse av å bli sugd inn i fortellingen om den ordinære Berta og den mystiske hushjelpen Carolin, som har en stor hemmelighet og en trang (og evne) til å iscenesette seg selv. Boka ble skrevet sent i Maria Gripes forfatterskap, men har handling fra Sverige på starten av 1900-tallet (Titanic er blant annet nevnt). Første bok i en serie på fire; en filmatisering ble sendt på NRK på 80-tallet.

Cappelen Damm, 2018

Oppvekstskildring

Elven av Anna Fiske er boka som både vant Brageprisen for barne- og ungdomsbøker og var mindre populær blant ungdommene selv (flesteparten) på Uprisen.nohttps://uprisen.no/tekst/elven/. Men tiendeklassingen Aleksander skriver: "Jeg syntes denne boken har fått for mye kritikk. Det er en bok for de med evner for å tenke selv."

Og denne illustrerte boka vil nok ikke umiddelbart fenge, men kan gi noe til barn og ungdommer som bruker tid med den. Den litt naive, barnslige tegnestilen står litt i kontrast til tenåringsfortellingen. Og de tegnede personene ser ikke nødvendigvis ut som moderne tenåringer; er det hårsveiser og klesstiler fra 80-tallet?
Ser en bort fra dette, er det en fin historie om det å stå opp for seg selv - blant annet i vennskap - og tørre å bli synlig.

Cappelen Damm, 2018

Oversatt roman

Absolutt Izzy av Terri Libenson er ei herlig bok; ei selvstendig historie fra et amerikansk skolemiljø (mellomtrinn), men en av fortellerne er en biperson fra Usynlige Emmie, som jeg blogget om her.
Igjen har vi to parallelle historier og to jenter som forteller vekselvis; men her er det en veldig artig vending mot slutten som får en til å bla tilbake og tenke "hæ? Hvorfor fikk jeg ikke med meg dette?"
Tegningene her er fargerike og enkle med tegneseriepreg.

Tiden, 2018

Handling fra en plass jeg har bodd (Oslo)

Vi kan godt få barn av Mari Grydeland og Jan Zahl: denne vil jeg skrive et eget innlegg om. Boka er en fortsettelse av Vi kan godt kysse fra 2004, som jeg også har lest, men faktisk aldri blogget om. Vi har her en kjærlighetshistorie med to fortellere, dame og mann - og i andreboka litt hopping mellom to tidsperioder. Likevel grei å lese. Spennende. 

Vigmostad & Bjørke, 2016

Lest på en dag

Gutten som styrtet til jorda er første boka i en morsom og spennende tegneserie av Judd Winnick. Kan minne om Zita-serien som jeg skrev om her, men vil også passe for enda yngre lesere, blant annet siden humoren er litt barnslig. Hilo er en robot-gutt som på mystisk vis dukker opp på jorda, og hovedpersonen D.J. må ta seg av ham. Helst uten at roboten avslører seg som robot. Og så viser det seg at noen monstre er etter Hilo og faktisk vil overta jorden...

Mangschou, 2018

Bok gitt ut i 2018

Thipi og den hemmelige festen av Elisabeth Helland Larsen er noe så sjeldent som en morsom og spennende fortelling fra et sykehus. Nettopp barn som er innlagt på sykehus trenger oppmuntring og fest, og dette vil en omreisende sirkustrupp tilby på en kommende vårfest. Hvis de klarer å overliste det strenge og etter hvert paniske hygienepolitiet...
De voksne sirkusfolkene er sprø, blomstrete, fantastiske og rotete; en kjærkommen avveksling for Thipi og de andre barna som på mange måter er innesperret i et ryddig og sterilt miljø.

Fun fact: illustratøren Nora Brech har også tegnet bildeboka Skalla (Samlaget 2018), historien om to kreftsyke jenter som finner lindring i fantasiens verden.

Cappelen Damm, 2018

Ei bok jeg gledde meg til å lese

Else går til psykolog av Else Kåss Furuseth leste jeg som ebok. Jeg kunne uten problem forestille meg Else selv - stemmen, skikkelsen - mens jeg leste dialogen mellom henne og psykologen hennes. Flere sesjoner er referert - iallfall deler av dem - og gradvis trår nye, mer triste og fortvilte, sider av den blide komikeren fram. Jeg var på forestillingen hennes, Kondolerer, for noen år siden, så jeg visste om broren som hadde tatt selvmord - men her er den etterlatte søstera mye mindre humoristisk og mer følelsesmessig rå. Tøft gjort å publisere dette; en heier på psykologklienten.

Her er notatet mitt fra boka. ("Erle" var ei feilskriving fordi jeg nettopp hadde lest boka til Grydeland/ Zahl...)



Viz Media

Prisvinnende bok

Death Note-serien av Tsugumi Ohba og Takeshi Obata skrev jeg om her. Den var spennende - og litt forvirrende - helt til siste slutt.
Det er et mentalt krevende nivå i serien - Light Yagami og "L"-etterforskerne prøver å overliste hverandre på intrikate måter, og hele tankerekken som foregår i hjernene deres blir gjengitt i ulike scener i tegneserien. Death Note-reglene som blir gjengitt underveis kan også forvirre, særlig fordi de sjeldent har relevans for handlingen. Likevel - en kan også la spenningen ta over og prøve å henge med i de actionfylte svingene.


Gyldendal, 2018

Ungdomsbok

Alex i Vov-vov-effekten av Helene Guåker lever et tøft liv, har bare seg selv å stole på. Og rottweilerne. Mamma gjør det hun kan, men det er ikke nok. På skolen er det farlig å være; medelever plager og rektor tar deres parti, og Alex er bare glad for å ikke ha en venn som også kan svikte. Så snur alt - blir farligere - når en ryggsekk blir forbyttet på en luftetur med hundene.
Nettopp hundene er viktige personer i denne ungdomsboka, og Guåker skildrer hengivenheten mellom hovedpersonen og dem på en flott måte.

Samlaget, 2005

Filmatisert roman

Slangens gåve av Lene Kaaberbøl kommer på norsk kino om et par uker til. Filmatiseringen av førsteboka Skammarens dotter kom for fire år siden, og hovedskuespillerne vil være de samme. Traileren (lenke til Filmweb) ser lovende ut!

Dette er klassisk fantasy med middelalderpreg, drager, slemme hertuger og magiske evner. De unge heltene har ulike virkemidler i kampen mot onde (menneskelige) makter og får virkelig prøvd seg på vanskelige dilemmaer. Hva skal for eksempel Dina gjøre når hun får vite at faren hennes er en farlig trollmann som moren advarer henne mot, men at bare han kan hjelpe til med å redde vennene hennes fra fangenskap?

Manifest, 2018

Sakprosa

Det jeg skulle sagt: håndbok mot seksuell trakassering av Hannah Helseth og Anja Sletteland er både informativ og praktisk nyttig. Jeg planlegger et eget innlegg om denne.

Dreyers forlag, 2017

Anbefalt av en venn

I en samtale med en kjenning ergret jeg meg over handlesentrene som fyller opp sletta nedenfor byggefeltet til foreldrene mine. Da fikk jeg tips om å lese Kjøpesenterlandet av Ronny Spaans. Ikke bare digre grå kjøpesentre, men kulturhus og høyhus ved vannkanten blir omtalt her under hovedemnet norsk stedutvikling. Fortjener et eget innlegg! 

Little, Brown Young Readers, 2013

En bok om en tenkt fremtid

The 100 av Kass Morgan, som jeg leste til leseaksjonen i forrige innlegg, kom ikke med de store overraskelsene. Jeg klarte å engasjere meg nok i karakterene til å fullføre boka, men har lest bedre ting innen sjangeren (dystopi/ sci-fi).
Karakterene er ganske endimensjonale og følger kjente spor. De blir ikke levende for meg. Først og fremst er dette en romantisk historie med noen spenningselementer og noe samfunnskritikk, jeg blir minnet om The Selection av Kiera Cass. Sammenlignet med for eksempel Dødslekene er den tam og lett å glemme.
Likevel skjønner jeg at historien om en "gammel" verden ute i verdensrommet og en "ny" på jorda kan være fascinerende. Slutten bærer bud om en hard kamp for overlevelse og nye konflikter. 
Gyldendal, 2018

Tegneserie

Mira av Sabine Lemire har undertittelen #venner #forelsket #ettårimittliv. Denne søte historien er ikke fransk, som forfatternavnet tyder på, men dansk. Vi møter Mira (11-12 år?), som bor alene med moren sin, ei dame som ikke lykkes helt - men prøver gang på gang - i kjærlighetslivet. Blant jentene på skolen er det vanskelig å bli inkludert, fordi Mira (som så mange andre jenter i barnelitteraturen) mangler disse følelsene og tankene som "alle" liksom skal ha når de nærmer seg puberteten: hun er ikke forelsket. Hvordan blir man det?
Og fins det en perfekt fyr for moren?

Aschehoug, 2018

Meldt i media

De beste tingene i livet er ikke ting av Liv Loftesnes og Yngvar Andersen har jeg allerede blogget om. Forfatterne ble blant annet intervjuet på God Morgen Norge.


Kagge, 2011

Biografi/ fra utstilling i biblioteket 

Fortellingen om Roald Amundsen er skrevet av Alexander Wisting, oldebarnet til Amundsens trofaste reisekamerat Oscar Wisting. Dette gjør at boka - i motsetning til en del andre framstillinger av Roald Amundsen (blant annet den nye filmen, har jeg hørt) - er gjennomgående positiv. En kan aldri vite sannheten fullt ut, en må pusle sammen et bilde, og med det i tankene er dette en lettlest, kortfattet bit en godt kan bruke.
Etter at boka kom ut har det skjedd noe spennende: polarskipet Maud har kommet tilbake til Norge (lenke til NRK), 100 år etter at Amundsen måtte forlate skuta i Nordvestpassasjen.

Anbefalt av en bibliotekar

Jakten på den grønne lykken av Bjørn Stærk holder jeg på med, og den fortjener også et innlegg - kanskje sammen med Kjøpesenterlandet? Bøkene har tema som tangerer hverandre, selv om Stærks bok har et klart miljøfokus.

Har du tips om ei ...? 

  • Diktsamling
  • Klassiker
  • Kriminalroman
  • Bestselger
  • Novellesamling
  • Handling fra New Zealand

Kommenter gjerne!

Ingen kommentarer: