lørdag 1. september 2012

Det "virkelige" folket

Gyldendal, 2004


Samtale mellom lillesøster og meg for noen uker siden (fritt etter hukommelsen):

LS: Jeg leste ei bok her om dagen...
S: Å? Hva heter den?
LS: Det virkelige folket. Forfatteren heter Marlo Morgan. Hun er amerikansk og skriver om møtet sitt med et aboriginerfolk i Australia. Veldig fin bok.
S: Så bra! Kanskje jeg burde lese den...
LS: Og så søkte jeg på den på nettet, ville finne ut mer. Da fant jeg en Wikipedia-artikkel der det står at det ikke var riktig, det som står der. Aboriginerne sier at hun har bare funnet det opp. Jeg fant en side som forteller om alt som er feil der.
S: Hæ? (Søker i vårt biblioteks base der jeg sitter ved pc-en)... Vi har den boka på biblioteket!!!
LS: Tenkte kanskje du ville vite om det! Jeg ble så skuffa da jeg skjønte at boka var feil, for jeg likte den virkelig.

Slik begynte det.

Jeg leste så artikkelen på Wikipedia, og fulgte lenkene derfra til en side om aboriginernes kamp mot Marlo Morgans "Mutant Message-kampanje". Jeg leste nok til å vurdere det slik at Wikipedia-artikkelen var nøktern og sann. Og oversatte den til norsk Wikipedia, med lenker. Dette måtte folk i Norge også få vite! Boka er tross alt fremdeles i salg, og da jeg lånte den på mitt bibliotek stod den med emneordet "aboriginere" i basen. Lånere som vil ha bøker om aboriginere finner denne. To av mine kollegaer hadde lest den, likt den og trodd på den. Og selv om den er markedsført og plassert som en roman og forordet modifiserer sannhetskravet noe, blir dette som den små skriften en sjelden leser.

Jeg leste boka (1995-utgaven) og skjønte at det gikk an å like tankene der, men jeg stusset også snart over detaljer som virket afrikanske eller nordamerikanske, og klarte selvfølgelig ikke å lese den med åpent sinn.

Vi har et urfolk i Norge også - samene. De er helt klart mer assimilert i det "norske" samfunnet enn aboriginerne sett under ett i det "australske" (hvite), kulturen deres er aktivt markedsført og kjent, og Norge mer bebodd og beboelig - men likevel, samene har sine egne språk og strever for å beholde sin egen kultur. Så kanskje et norsk tankeeksperiment kan være på sin plass.

Sameflagget, funnet på Wikipedia

Ei amerikansk dame (visstnok helseutdannet) kommer til Oslo for å delta på en medisinsk konferanse med fokus på helsearbeid blant samene. Hun tar en svipptur opp til Tromsø og arbeider i kortere tid på et norsk apotek.
Når hun kommer hjem til USA skriver hun en bok der hun hevder å ha bodd hos en stor samefamilie som holder seg adskilt fra resten av samene og som holder fullt og helt på de gamle skikkene. Hun beskriver skikkene detaljert og kommer med betraktninger om samefamiliens syn på religion og forholdet mellom menneskene, slik at det blir gjort allmennmenneskelig. Hun skriver at denne samefamilien har gitt henne ansvaret for å ta vare på deres åndelighet og deres historie - for de vil selv forsvinne.

Forfatteren reiser på en lanseringsturne i USA og Asia der hun forteller om oppholdet sitt hos "det virkelige samefolket" på vidda. Boka blir kjempepopulær, blir solgt i mange land, oversatt til mange språk, og det blir snakk om å lage en Hollywoodfilmatisering av den. (Litt mer dramatisk enn i boka, selvfølgelig - hun blir tatt til fange av denne samefamilien.) Boka blir uansett lest og særlig godt likt i New Age-miljøet.

Så kan plutselig en gruppe med representanter for samene fortelle at de har lest boka og ikke kjenner igjen beskrivelsene til forfatteren. Det er ikke slik vidda ser ut. Det er ikke slik samene oppfører seg. Det er ikke denne religionen de har. Og på ingen måte ville en utenforstående fått eneansvar for å videreføre deres historie - det vil jo i alle tilfelle være deres eget ansvar og rett!  I tillegg har de kontaktet alle samene i Norden for å undersøke om forfatteren virkelig var i området, og de har ikke funnet spor etter henne noe sted.

Samene peker på elementer i boka som blir regnet som fornærmelser. Nakenorgier der samefamilien overgir seg til Den Store Ånd, for eksempel. Det kunne vært komisk hvis det ikke var så fortvilende.
En kontingent med samer reiser til USA for å konfrontere forfatteren med dette. De møter henne aldri, men per telefon får de en muntlig beklagelse fra henne. Likevel - bøkene blir fortsatt solgt, de blir gitt ut i nye opplag, og ikke noe offentlig oppgjør skjer. Boka blir stående som den viktigste beskrivelsen av samekulturen internasjonalt, og det er tilfeldig hvem som oppdager sannheten om den.

---

Det var tankeeksperimentet.
Jeg vil anbefale alle som leser dette innlegget å spre "nyheten" om denne romanen.
Dere kan godt låne den på biblioteket, men jeg kan ikke si den fortjener mer salg (beklager, Gyldendal). Be biblioteket deres om å fjerne det de måtte ha av emneord som "aboriginer" eller "Australia" på boka.

Det virkelige folket er en fantasifull roman som formidler en miks av ulike urfolks kulturer og religioner, spesielt tilpasset et New Age-miljø. Kanskje du finner en "sannhet" du kan bruke der i ditt eget liv - men ikke tro at dette er sannheten om aboriginerne.

Jeg for min del har sendt en epost til Robert Eggington, lederen for aboriginergruppen som aksjonerte mot Morgan, der jeg spør om hvor saken står. Jeg håper på snarlig svar.

---

Kommentar, påført etter at innlegget ble publisert første gang:
Artig nok fikk jeg et problem med fiksjonaliseringen av mitt eget tankeeksperiment. Jeg ville det skulle være så autentisk som mulig, selvfølgelig med aboriginerne byttet ut med samene - men så fant jeg noen "faktafeil" i innlegget... det var for eksempel uklart hva slags utdanning Morgan hadde.  Men nå skal jeg slutte å endre på noe. PS: det er ingen ting om nakenorgier i Det virkelige folket. Det kan skuffe noen.


5 kommentarer:

Gjertrud sa...

Veldig interessant og en problemstilling når man dikter rundt virkeligheten. Kanskje hun burde ha diktet opp et folkeslag? Men da hadde det muligens ikke solgt like bra??

Du må fortelle hva du får til svar fra Australia

Synne sa...

Det skal jeg gjøre! Det er forresten en diskusjon på Facebook-sida mi nå som jeg håper vil komme seg over på bloggen etter hvert.

Synne sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.
Bokvrimmel sa...

Alltid greit å være sunt skeptisk til alt man leser, uansett hva det presenteres som. Selv faktiske biografier og dokumentarer er mer subjektive enn objektive, da de er skrevet av subjektive vesener og videre leses av subjektive vesener. :)

Synne sa...

Det viktige er at det som presenteres som fakta faktisk er fakta. Da blir vi alle glade:)