søndag 9. september 2012

SmakebitER på søndag: I havet er det krokodiller

Gyldendal, 2012

Den årlige tXt-aksjonen for ungdomsskoleelever er i gang, og en av bøkene som er i fokus i år er I havet er det krokodiller av Fabio Geda.

Etter å ha lest denne romanen er jeg naturlig nok skeptisk til "historier fra virkeligheten", men hovedpersonen Enaiatollah Akbari figurerer sammen med forfatteren på bilder, og jeg har lest om hazarenes stilling i Afghanistan andre steder (et tema som også er behandlet i Drageløperen), så jeg stoler på at dette er så nært en kan komme fakta.

Men aldri kjedelig fakta. Nei. Fabio skriver vakker poesi som pakker inn ei veldig alvorlig fortelling om en gutt som flykter fra landet sitt. Jeg sitter og holder på en imaginær plakat med "vakreste roman lest i 2012" (til nå).

Og jeg klarer ikke å gi bare en smakebit. Her vrimler det av setninger som må siteres. Vær så god.

... det å høre er veldig forskjellig fra å se. Mindre vondt. Er det sånn? Det gjør at man kan leke med fantasien, forvandle virkeligheten.
(s. 38)

Det som forandrer livet ditt, er det som hender, ikke hvor det skjer eller sammen med hvem.
(s. 51)

Jeg begynte å tenke at det kanskje var en feil å sove. At det kanskje var lurere å være våken om natten for å unngå at mennesker som sto meg nær bare skulle forsvinne.
(s. 77)

Hår ser rart ut når det ikke er på hodet.
(s. 84)

Solen hadde okkupert alle himmelhjørner, det blå var ikke blått, men gult, skyene var av gull og blødde fra sårene de hadde fått av fjellene. Der steinblokkene brytes. Der snøen skjærer og kveler.
Ennå visste jeg ikke at fjellet dreper.
(s. 102)

Vil du ha flere smakebiter fra bokbloggere? Besøk bloggen Flukten fra virkeligheten, som er vert for denne ukentlige utfordringa.

10 kommentarer:

astridterese sa...

Det var mange fine smakebiter! Vi deler ut txt bøkene på jobb, men jeg må med skam melde at jeg ikke har åpnet dem :-O Det forstår jeg at jeg må gjøre, om ikke annet enn for å bli inspirert. I havet er det krokodiller er hvert fall en bok jeg må lese, det er helt klart! :-)
Ønsker deg en fin søndag!

Gråbekka`s Blogger sa...

Takk for så mange flotte smakebiter:) Måtte notere denne ned, virker som en bok jeg også må få lest:) Ønsker deg en fin søndag!

Siljeblomst sa...

Utrolig flotte smakebiter!

Ann Kristin sa...

Så flotte smakebiter, Synne. Tror jeg må se etter denne boka. :)

aariho sa...

Fine smakebiter fra en sikkert spesiell bok. Vet ikke om jeg skal lese den - kanskje? God søndag!

Beathe sa...

Mange flotte smakebiter:-) Er litt usikker på om jeg skal lese denne, men noterer den ned i tilfelle!

Anonym sa...

Tack för smakbitarna. De låter intressanta!

metanoia sa...

takk for fine smakebiter. har allerede kjøpt boken og skal lese den snart :)

Monika sa...

Verkar vara en intressant bok. Tack för smakbitarna.

Synne sa...

Wow, så mange kommentarer - hva skjer? Takk alle sammen! @Astrid Terese: jeg har også lest Skippys død, som også er tXt-bok, og den var ikke like vakker. Tror faktisk ikke jeg orker å anbefale den. Men har nå lest alle de andre (bortsett fra War horse, som ikke er i salg lenger) - mye bra.