søndag 2. september 2012

Smakebit på søndag: Ingen er alene

Oktober, 2007

Jada, jeg skal begynne å lese barne- og ungdomsbøker igjen! Jeg vet om noen som jeg gleder meg virkelig til. Jeg må bare lese noen romaner først. Romaner som jeg kan sitte og smake på, sitte og leve meg inn i og kanskje, kanskje, huske noe av ett år etter.

Denne søndagens smakebit kommer fra Ingen er alene av Mattis Øybø. Det er første gang jeg leser noe av denne forfatteren, og det gir mersmak. Øyby skriver enkelt og akkurat passe poetisk om tanker, inntrykk og følelser; om forholdet mellom mennesker og om små ting som kan bety mye i et menneskes liv. Av og til blir det litt detaljert - i denne boka for eksempel om filmmediet - men det kjennes trygt å hoppe litt her og der. Så får jeg med meg tonen og budskapet i boka likevel.

Fascinerende plott: Oslo-psykologen Harald får en klient som har vært med i en dommedagssekt - og som mistet troen da verden likevel ikke gikk under. Nicholas er også sønn av en genierklært filmskaper som forsvant sporløst for flere år siden - og det går rykter om en siste film som aldri ble offentliggjort, men som har gjort dramatiske ting med personer som har sett den. Harald blir besatt av tanken på å finne denne filmen. Samtidig strever han med å nå inn til kona Helene, som vet at han vet at hun er utro.

Smakebiten kommer fra side 86, der Harald og Helene prater om Josef Bergs dokumentarfilm om dommedagssekten:

- Og i dag skulle det skje, hadde Helene sagt og ristet på hodet. - Herregud.
De satt i sofaen i stuen, med vinduet åpent. Kvelden var varm, og de kunne kjenne en svak vind gjennom leiligheten fra sommeren der ute.
- Men jeg synes metaforen er ganske fin, sa Harald.
- Hvilken?
Hun hadde en enkel kjole på. Skuldrene hennes var brune etter uker i solen. Det lange håret like lyst. Det hadde vært en fin sommer.
- Det å våkne opp, og ikke vite hvor du er, sa Harald. - Som et bilde på døden. Har ikke du også opplevd det?
- Jeg vet ikke, sa Helene. - Jeg sovner og våkner. For meg er det ikke mer komplisert enn som så. Det er du som har problemer med å sove i dette huset.

Besøk vertsbloggen for denne utfordringa, Flukten fra virkeligheten, for å finne flere smakebiter og kanskje legge ut din egen.

12 kommentarer:

Anonym sa...

Tack för smakbiten! Noterar författaren, för det tilltalade mig.

Julie sa...

Takk for smakebiten, og ha en strålende dag videre. :)

aariho sa...

Dette virker som en spennende bok. Takk for tipset. Ha en fin dag viodere.

astridterese sa...

Denne må jeg lese! Takk for flott tips og ha en fin søndag!

Beathe sa...

Tusen takk for smakebiten:-) Virker som en spennende bok som jeg måtte notere meg. Ha en fin ettermiddag:-)

Groskro sa...

Denne boken har jeg lest, i tillegg til de to andre av han. Og den er veldig fin :-) Jeg likte nok denne aller best og nå gleder jeg meg til å lese din omtale :-)

Gråbekka`s Blogger sa...

Har ikke lest noe av denne forfatteren, så her måtte jeg notere litt ned:) Takk for smakebiten og ha en fin søndag!:)

Karen sa...

Oj, den virket veldig bra! Mattis Øybø er faktisk fungerende redaktør for samboeren min nå, på Tiden, men jeg har ikke lest noe av ham selv. Høres ut som et godt sted å starte - takk for tipset:)

Linda sa...

Takk for smakebiten og tipset:) Virket som en veldig spennende tematikk.

Anne sa...

Takk for at du minnet meg på denne forfatteren! Han har jeg veldig lyst til å lese noe av, og denne boka virket som en fin introduksjon. :)

Monika sa...

Tack för smakbiten! Det låter väldigt bra.

Synne sa...

Jeg tror aldri jeg har fått så mange kommentarer, det var stas. Takk! Ønsker alle lesere også en strålende dag.