fredag 24. august 2012

Dustedagboka

Kagge, 2012
Jeg liker egentlig ikke å sammenligne bøker med hverandre slik forlagsreklamen ofte gjør: Den NYE Harry Potter! Twilight-fansen vil ELSKE denne! osv.

Men her må jeg nesten si det åpenbare: det har kommet en "Pingles dagbok" for jenter. Endelig! Dustedagboka av Rachel Renee Russell har håndskriftaktig typografi, med artige og enkle tegninger (her i mangastil) og ei humoristisk handling med en flau familie, misforståelser og en helt som ikke får ting helt til å gå etter planen.

Likevel - denne boka (som allerede har fått fire oppfølgere på engelsk) har en helt klart sårere tone enn Pingle-bøkene. Nikki, som har begynt på en ny skole, blir nemlig mobbet. Og det er (den så å si obligatoriske) lyshåra, overlegne og søkkrike jenta som utfører mobberiene - utfrysing og latterliggjøring. En oppførsel som selvfølgelig bunner i usikkerhet og sjalusi. Spesielt når kjekkasen Brandon ser ut til å vise genuin interesse for kunstneren Nikki og ikke bryr seg om MacKenzies flagrende øyenvipper. Og når vår helt snubler over MacKenzies bein i kantina og glir i sin egen mat til alles forlystelse, da er venninnene Chloe og Zoey gode å ha.

Handlinga kan virke formelaktig og er det til en viss grad, men likevel - så sjarmerende gjort. Humor for jenter er det altfor lite av. Så takk, Rachel! Pluss for bibliotekrelatert stoff også - det er faktisk kult å lese!

7 kommentarer:

Gjertrud sa...

Denne må jeg sjekke ut.

astridterese sa...

Så bra med "En Pingles dagbok for jenter". En Pingles dagbok har superhøyt utlån hos oss, men det er jo først og fremst gutter som leser dem. Vi skal absolutt kjøpe inn det tilsvarende for jenter!
Tusen takk for fint tips!

annkolaas sa...

Denne må jeg helt klart skaffe til dattera mi. Takk for tipset!

Anonym sa...

En pingles dagbok er å for jenter

Synne sa...

Takk for kommentaren, @Anonym! Ja, jenter leser også En pingles dagbok. Det er et faktum at jenter (alt i alt) leser flere typer bøker enn gutter tør å lese, eller er interesserte i. Der syns jeg vi har en fordel! Vi får med oss så mye mer. Gutter som også for eksempel tør å lese bøker med jenter i hovedrollen er tøffe;)

Anonym sa...

Gutter leser også dustedagboka

Synne sa...

Takk for den kommentaren, Anonym - det var den jeg trengte:)