lørdag 7. januar 2012

Ventebunke

I dag kjøpte jeg to bokstøtter for å få litt mer system på ventepåblogginnlegg-bøkene mine. Ha dem i synsfeltet når jeg sitter med dataen, osv.


Blogger vil visst ikke vise dem rett vei, men her er litt om dem!
1. Guds venstre hånd av Paul Hoffman. Actionpreget roman som jeg ikke helt klarer å plassere - historisk eller fantasy? Han skriver om virkelige historiske steder, men også sekter og grupperinger og trossystem som er så ekstreme at jeg ikke kjenner dem igjen. Uansett - virkelig god, denne underholdt meg på toget tilbake fra jule- og nyttårsfeiring, og det kommer nok en lengre anmeldelse. Før det kan du lese denne lovprisningen

2. Til odel og eie av Emily Griffin. Lest ferdig på toget før jeg leste Hoffman. (Ja, togturen er lang! På et halvt døgn får du tid til å kjede deg hvis ikke lesestoff er tilgjengelig!) Denne hadde jeg ikke de store forventningene til - handler om en trettiåring som innleder et forhold til "bestevenninnas" forlovede - og lot meg underholde av innledende artige betraktninger om det å bli tretti, men boka utvikla seg ikke som jeg likte. Med to ord: FEIL MANN! Boka er filma (Something Borrowed), og jeg fikk ikke veldig lyst til å se filmen.

3. Heksenes hevn av Joseph Delaney. Første bok i fantasyserien Den siste lærling. Denne falt jeg ikke for, og kan ikke helt sette fingeren på hvorfor. Jeg vet at jeg forventa ei mer spennende bok (selv om det er nok av potensielt skremmende elementer) og ei bok som passer bedre for voksne. Det er helt klart ei fantasybok for barn og yngre ungdommer. På baksida står det: "Advarsel: Bør ikke leses etter mørkets frembrudd", men det gjorde jeg uten problemer:)

4. Det nattblinde folket av Wenche Hauge. Anbefalt av Lena og fanget min interesse. Novellesamling fra 1986 med tematikk fra et strengt pietistisk samfunn på ei vestlandsøy. I hver novelle møter vi en person som må velge hvordan han/hun skal forholde seg til dette samfunnet. Sterk lesning og en virkelig reklame for "den gylne middelvei".

5. Gyldig fravær av Harald Rosenløw Eeg. Ungdomsbok om ei gruppe ungdommer som overlever en eksplosjon på T-banen i Oslo. Fascinerende på sin måte, men Eeg er en forfatter jeg har problemer med. Han bruker så mange abstrakte bilder som får meg til å stoppe opp i lesninga (er det ment bokstavelig eller ikke? tenker jeg), på grensa til det surrealistiske. Gyldig fravær kan minne om ei tidligere bok av ham, Vrengt (her er ei gruppe misfostre "innestengt" i et kjøpesenter). I tillegg er språket han bruker ganske radikalt bokmål, krydra med slang og saftige gloser, og jeg blir ikke helt venner med det. Kan være at en ungdom vil syns det er greit. - Handlinga slutter også på en merkelig måte. Det kunne vært ei handlingsspekka actionbok i samme gate som denne, men det er for mye blanding av ulike tema og de før nevnte bildene. Og en ren thriller var nok heller ikke forfatterens intensjon.

6. Deep shit, Arkansas av Victoria Durnak. Denne er enda rarere oppbygd og ikke helt grei å få tak i alltid, men jeg likte den ganske godt. Den er kort, bygd opp som et teaterstykke med "sceneanvisninger" (ute og inne) og replikker, men framstår likevel som en roman. Tida er uklar, det står ingen dato i kapitlene, noe av handlinga blir gjentatt, og det er forvirrende. Men jeg har iallfall fått med meg at jeg-personen
  • er over gjennomsnittet opptatt av sorte hull (ja, de farlige i verdensrommet), 
  • at hun av og til har problemer med å være sammen med andre mennesker, og
  • at hun reiser og besøker bestemoren og den erkekonservative mannen hennes i Arkansas, USA.
7. Sirkelen av Mats Strandberg og Sara B. Elfgren. Denne svenske boka, som snart kommer på norsk på "ordentlig" (jeg fikk leseeksemplar), har blitt rost opp i skyene både i Sverige og her hjemme, og forventningene var store. Kan si så mye som at jeg ble litt skuffa - håper på å utdype det senere. Og èn ting er iallfall klart: denne er ikke "Twilight møter Fucking Åmål". Har ingen ting med Twilight å gjøre!

I går var jeg på en ungdomsskole og bokprata om norsk samtidslitteratur for tiende trinn. Spennende! Barn og ungdommer krever mye på litteraturfronten, men de gir også mye. Jeg håper at ikke den firkanta analyseoppgaven som mange av oss husker fra ungdomsskolen tar fra dem lesegleden. Eller hva tenker du?

6 kommentarer:

annkolaas sa...

Så bra at du ble interessert i Det nattblinde folket! Jeg er av den oppfatning at lærere har begynt å gå bort fra de norske store, og ønsker nyere litteratur velkommen. Mine elever får i hvert fall sin dose av samtidslitteratur - uten å måtte analysere i hjel etterpå. De trenger som regel ikke å skrive om teksten engang, noe jeg tror løfter lesesperren et par hakk.

Ann Kristin sa...

Her var det noen interessante bøker.

Fikk du gode tilbakemeldinger fra elevene?

Synne sa...

Jeg prata ganske mye, så elevene fikk nok litt å holde styr på - men de kikka på bøkene etterpå, og noen ble lånt. De Fire og Han som gjør galt verre, Darlah (disse er jo på grensa til ungdomsbøker, lett å anbefale) og noen til. Sprita opp bokpraten med litt musikk fra 90-tallet og forrige tiår, tror de likte det:)
Litt vanskelig å vite om jeg skulle ta "kjendisene" fra de ulike tiårene eller bare bøker jeg selv har likt, så det ble ei blanding.
En av lærerne kommenterte at det var bra guttene fikk vite at det fantes andre mannlige norske forfattere enn Nesbø og Gaarder.

Synne sa...

Det var forresten ei jente som var nervøs for at Darlah skulle være kjedelig i noen partier, hun måtte ha spenning hele tida. Det er nok typisk for flere. Jeg mente å huske at det skulle gå bra med akkurat den;) http://synne77.blogspot.com/2008/12/darlahhaa.html

Anita sa...

Høres kjent ut, det siste. Jeg har ei som blir 14 år i mars, en ordentlig lesehest. Men fryyyyktelig selektiv i bokvalget, for å si det pent.

Anonym sa...

Så bra ide å skrive om ventebunken. Jeg ser at hos meg kunne det bli et innlegg om vente på å bli lest bunken :-)

Guds høyre hånd har jeg lest, og Sirkelen holder jeg på med. Likte veldig godt den første, og den siste har jeg ikke gjort meg opp noen mening om enda.