I IBBY Norges medlemsblad Barnebokforum, nærmere bestemt nummer 3/11 (ikke på nett enda), er det presentasjoner av tre bokbloggere som skriver om barne- og ungdomsbøker: lesebabbel-Eli, Mørke Mari og undertegnede. Litt skummelt å se presentasjonen på trykk, men artig også. I bladet skriver forfatteren Kristine Tofte (Song for Eirabu) om fenomenet bokblogging - med treffende litterære bilder fra skogens verden. Her skriver hun blant annet:
Det er eit underleg geografisk og sosialt overskridande danningsprosjekt me skapar saman (...) Det skjer ei merkverdig danning av litterær medvite djupt nede i skogen, fasilitert av internett.
Jeg tror vi bokbloggere trenger å stoppe opp litt av og til, tenke over hvem vi skriver for og hvorfor - og om vi har noe overordnet mål. Det vil påvirke både valg av tema og skrivemåte. Jeg for min del skriver først og fremst for leserne - og kanskje de leserne som (akkurat som meg) sjelden orker å lese lange anmeldelser. (Er anmeldelsen godt skrevet hjelper det selvfølgelig uansett lengde på innlegget/ artikkelen.)
Bokbloggere generelt har fått pepper av en litteraturanmelder (Bernhard Ellefsen; Vagant nr. 4/11) som mener vi begår litteraturkritikk som er bare "entusiasme og halvkvedede viser", uten kritikerens faglighet- og det kan en ta til seg hvis en vil. Men kanskje vi kan være trærne som strekker oss mellom grenene dit de mer proffe (dvs betalte!) skribentene ikke når. Til grasrota, så å si?
3 kommentarer:
Gratulerer med presentasjon i Barnebokforum, så artig! :)
Jeg liker den metaforen du bruker i avrundingen din av denne posten. Håper artikkelen legges på nett etter hvert så vi kan lese. Flott at bladet fremhever gode bloggere :)
Ja, det er et interessant tema:) Av og til føles det nesten som om vi er en familie, den store (bok)bloggefamilien.
Legg inn en kommentar