tirsdag 9. mars 2021

Barnebøker i februar


Aschehoug, 2020

I Rundt jorda og tilbake har Inger Johanne Sæterbakk gitt oss ei veldig fin fortelling om Jonas (7. klasse), som mest av alt ønsker at mamma og pappa skal finne sammen igjen. Pappa har til og med funnet seg en ny kjæreste. Mamma, som Jonas og lillebror Andreas bor sammen med, er apatisk og trist. Jonas går som på nåler og prøver å gjøre ting litt bedre.
Så sier mamma at hun må leie ut kjelleren hvor Jonas har rommet sitt. Ikke engang det får han beholde! Hvordan skal han få øvd i hemmelighet på pappas og mammas sang, som han skal spille og synge på skolekonserten? Han hater tanken på at ei jente skal ødelegge rommet hans med parfyme og rosa interiør.
Heldigvis er ikke Mina noen rosa-jente.

Jeg ser for meg at dette kan bli en perfekt feelgood-film for tweensa. Bestilling levert!


 
Handlingen i Jeg drømte at du drømte om meg av Fanny Vaager starter
Aschehoug, 2020

rett før Ada, vår intellektuelt begavede hovedperson, skal begynne i sjette klasse. 
Snart møter vi også: 
  • ei hippie-aktig farmor som ikke stryker noen med hårene, 
  • en storesøster som har begynt å synes at "alt" er teit, og på skolen: 
  • Victor, som spiller fotball og plutselig har blitt veldig brun, 
  • den nye überkule vikaren Erik - og ikke minst: 
  • superbitchen, her kalt Rebekka. 
Rebekka er ikke bare veldig glitterglad og rosa (hun ville passet perfekt inn i marerittet til Jonas i boka over!) Hun gjør alt for å beholde statusen og blir selvfølgelig sjalu når Victor faktisk viser interesse for Ada.
Så (liten spoiler) viser det seg at Victor rett og slett ikke er noen bra kjæreste. Den happy endingen består i at Ada tar det til etterretning og finner styrken i seg selv - igjen.
 
Aschehoug, 2020

Lappjævel!
 av Katrine Nedrejord illustrerer tradisjonen med tvunget fornorsking blant samene i Finnmark, særlig skolepolitikken rundt 1950. Vi møter en ung gutt; alderen er litt usikker; han virker barnlig i starten og blir fort moden. Han heter Sammol, men blir på skolen konsekvent kalt Samuel og får ikke lov til å snakke samisk. Vi får se hvordan læringen er lagt opp gjennom pugging av ord de samiske (og dels kvenske) barna altså ikke forstår.
Miljøet på skolen er tøft med rangordninger og mobbing. Det er bare to ting som får Sammol fra å miste motet helt: den snille og pedagogiske læreren Pedersen, som i smug bruker barnas eget morsmål til å kommunisere, og løpinga, som Sammol er et naturtalent i. Kan han vinne løpet for skolen? Og får han sjansen til det? 
Det er vondt å lese om diskrimineringen på skolen og også om hvordan hovedpersonen føler seg helt fremmed hos foreldrene etter bare kort tid med fornorsking. Men boka slutter håpefullt...
 
Bare Victor av youtuberen og TV-stjerna Victor Sotberg tar også opp tøffe temaer: hard mobbing og
Gyldendal, 2020

ensretting i skolemiljø. Men denne boka har et helt annet formspråk og lekker design. Tegneseriestriper og -estetikk er brukt til illustrasjonene. Det er mange referanser til populærkultur både i tekst og tegninger. Og vi har ei personlig fortelling direkte fortalt til leseren.

Sotberg opplevde fra ungdomsskolen av å ikke få være sitt fargerike selv og på samme tid lure på hvem han egentlig var (særlig med hensyn til seksuell orientering). Han gikk også gjennom en sorgprosess etter foreldrenes skilsmisse. Heldigvis hadde han venner som støttet ham gjennom de tunge periodene, og nettopp betydningen av vennskap er løftet fram i Bare Victor. Ei fin og inspirerende bok som virkelig har fått bein å gå på. 
 
Gyldendal, 2021

Beistet og Bettina
 av Jack Meggitt Phillips har et plott som minner meg om musikalen Little Shop of Horrors. Vi har et monster som blir stadig mer grådig, og en "tjener" som prøver å finne mat til monsteret. Men der musikalen hadde en plante, har Phillips' bok et litt udefinert dyreaktig monster. Og der Seymour i musikalen er en uvillig tjener, har Ebenezer Tweezer blitt litt for godt vant til å gi monsteret det han vil ha. I bytte for jevnlig foring får Tweezer jevnlig en ungdomsdrikk som gjør at han nå er 511 år gammel. Men så krever monsteret en dag et menneske, et barn. 
Tweezer tar turen til et barnehjem og finner det mest ufyselige barnet der. Han har jo litt samvittighet, tross alt!  - Men selvsagt går ikke alt etter planen. 
Dette er ganske mørkt, men boka (spoiler) har en lykkelig slutt.
 
Kitty og midnattsoppdraget av Paula Harrison er første boka i en ny
Vigmostad & Bjørke, 2021

serie for yngre barn. Den kan minne litt om Isadora Måneblomst-serien i formspråk og fargebruk (mye svart-hvitt med en kontrastfarge), men har også et lite helteoppdrag i hver bok. Og katter i viktige roller.
Kitty har selv voksende, katteaktige krefter. I den første boka redder hun en kattunge.
I mitt bibliotek har vi en egen hylle for spenningsbøker for barn. Jeg valgte under tvil å sette denne på spenning. Vi har riktignok med veldig søt og trygg spenning å gjøre.
 
Ingen kommentarer: