mandag 4. januar 2021

Baksjå og framsjå: desember 2020

Vil du ha en blomst?

Så er det allerede et nytt år, også her på bloggen. Jeg har kommet tilbake fra juleferie sørpå, hvor det faktisk ble minimalt med boklesing! Mer TV-titting (blant annet serien Hjem til jul), broderier, brettspill og andre typer sosialisering med familien og (mer intenst rundt nyttår på grunn av tragedien i Gjerdrum) nyhetsoppdateringer. 

Men jeg prøvde å lese Et system så storslått at man blendes av Amanda Svensson. Den burde være oppskriften på ei bok jeg liker; et mysterium, ulike fortellere, noe litt utenom det vanlige, reiser rundt om i verden...
Jeg fikk det ikke til, ble for utålmodig. Og ble personene for sprø? Jeg lurer på det.

Ellers har måneden desember vært preget av juleforberedelser både på jobb og hjemme. Jeg prøvde til og med å dokumentere adventsutfordringer (selvlagde, for noen år siden) på TikTok. Det ble fire videoer, og det var forsåvidt artig, men det føltes litt feil å skulle følge opp enda en app - jeg som faktisk hadde tenkt å kutte ned på "sosiale" medier!
Og så må nok utfordringene revideres litt.

Siden CD-spilleren i bilen streika helt i starten av juleferieturen, valgte jeg å finne noen podkaster å lytte til. Den siste var Drivkraft med Erika Fatland, som er aktuell med boka Høyt (om folk i området rundt Himalaya). Fascinerende! Jeg koste meg også med I karantene med Tuva og Ronny, og den tysk-amerikanske podkasten Understanding Train Stations.

Blogging i desember

Det ble tre innlegg denne måneden om fem forskjellige bøker.

Lest i desember 

  • Jeg leste 2 faktabøker. Menn vi høstet (Jesmyn Ward) er dokumentarisk om en tøff afroamerikansk oppvekst hvor systemet jobber mot individene og særlig menn har få veier ut av elendigheten. Litt finurlig oppbygging hvor annenhvert kapittel går tilbake i tid tar litt tid å venne seg til. Og så ble det Litt som oss (Kristoffer Hatledal Endresen) om grisen, dyret som så ofte havner på middagsbordet i jula. Sistnevnte boka likte jeg veldig godt, og jeg håper den får et innlegg.

  • Jeg leste også 2 skjønnlitterære bøker for voksne, men veldig ulike. Er du lykkelig, søster? (Synne Sun Løes) er en dokumentarisk brevroman mellom to søstre av sørkoreansk opphav; så full av gullkorn at jeg bare måtte kjøpe den etter å først ha lånt den (satser på et innlegg også her). Og Deilig er jorden (Helge Skodvin og Frode Grytten): ei julebok hvor vrangsiden av jula, det vi ikke ser i de romantiske og snødekte filmene, kommer fram. Underfundige tekster, illustrert med fotos fra litt ubehjelpelige forsøk på julepynting (særlig på kjøpesentre). 

  • 1 ungdomsbok ble det; den realistiske spenningsboka Det brenner! (Sunniva Vagstad og Dominic Munton), som også gjerne kan leses av tweensa.

  • Denne måneden var det barnebøkene som "vant" i antall; 5 bøker ble det (1 omlesing). Tre av bøkene blir omtalt i et planlagt fantasyinnlegg. Ellers var det to dramabøker av barnebokdebutanter: Sykt barnslig (Morten Solheim) og Ragnas hemmelighet (Ingrid Hafredal). Av disse var det nok den første som gjorde sterkest inntrykk, selv om den andre var mest original i tematikken. MEN Hafredals bok er ingen thriller eller grøsser, som forsida gir inntrykk av.

Hva skjer i starten av det nye året?

I ferien fant jeg pappas bok Mitt liv med humler av Dave Goulson, og den har jeg fått låne. Ellers har jeg lest både diktboka Gave av Gro Dahle og den nyeste boka til Christine Koht, som jeg gleder meg veldig til å lese. Det kan se ut til at jeg fortsetter på trenden med de personlige bøkene som likevel har noe allment å si.
I går så jeg den tankevekkende dokumentaren The Social Dilemma (Netflix). I dag fant jeg ut at biblioteket mitt har fått (av staten) en ny bok skrevet av Shoshana Zuboff, som deltok i filmen. Den er ganske tjukk, så tiden vil vise om den havner i bunken min. 

I starten av året har vi en innstramming av koronarestriksjonene. Det kan være vanskelig å tro på at vi skal få oppleve de ekstraordinære tingene, stevnene, reisene, konsertene i år.
Skal vi trøste oss med ei bok, kanskje?

Godt nytt år og leseår.

Ingen kommentarer: