tirsdag 16. juni 2020

Baksjå: mai, del 2. Barnebøker

I mai ble det flere barnebøker enn vanlig! Her er noen ord om dem. 

Gyldendal, 2019
Annenhver uke
 av Heidi Linde er første boka i serien Olivias liv (neste bok kommer i 2021). Jeg likte veldig godt heltinnen Pym Petterson fra en tidligere serie av Linde, så denne var jeg spent på. 
Olivia lever et liv som mange andre barn i Norge: hun flytter jevnlig mellom foreldrene. Det har hun gjort lenge. Og det har gått helt fint selv om de to familiene er ganske ulike. Hos pappa og kjæresten får hun masse oppmerksomhet. Litt mindre av det og litt mer støy hos mammas nye familie med fire viltre stebrødre. 

Men så får hun vite at pappa og kjæresten skal få en baby. Og ikke bare det: ei ny jente begynner i klassen og (mye på grunn av en uoppmerksom lærer) overtar Olivias plass. Rent fysisk: Olivia mister gruppeplassen med bestevennen og blir henvist til den trangeste plassen i rommet. På flere måter føler hun seg altså skjøvet til side. Og Olivia reagerer med frustrasjon og sinne, hun gjør noe som får store følger for den nye jenta. 

Det er sårt, og en skjønner så godt hvordan det føles for Olivia. Og for den litt sjenerte jenta som ufrivillig blir målet for sinnet hennes.
Boka minner en del om Rikka på ordentlig og forever (som jeg leste i januar). 

----

Cappelen Damm, 2019
Men når det gjelder problemene med ujevne vennskap, minner Rikka-boka mer om ei anna barnebok jeg leste i mai: Det fine med Kjersti av Helena Hedlund. Den er oversatt fra svensk. 

Kjersti (7) har ei venninne, Fatima, som alltid bestemmer hva de skal gjøre. Kjersti strever med å gi uttrykk for hva hun selv vil og har lyst til. Og hvorfor ble de egentlig venner? Vil hun egentlig være venner med Fatima? 

Så får Kjersti en ny nabo, en gutt med samme farge på håret som hun selv: gull. Alle andre sier det er rødt. Men gull er det beste hun vet. Sammen med Gunnar - som også elsker skatteleting - samler hun sammen ting av gull og legger dem et lurt sted. Men en av tingene er egentlig lærerens giftering, som læreren leter veldig etter. 

Sannheten kommer for en dag, og det viser seg at Kjerstis mamma også har litt vanskelig for å innrømme feil hun har gjort. 
I vår har det kommet en ny bok om Kjersti: Å være Kjersti

---

Et høyst upassende mord av Robin Stevens er ei spenningsbok fra britisk (?) kostskolemiljø,
Aschehoug, 2019
lagt litt tilbake i tid. To elever på skolen, fortelleren Hazel Wong og venninna Daisy, prøver å finne ut hvem som har drept frøken Bell, en av lærerne. De to har ulike teorier som de jobber etter, og Daisy er mer fremmelig og sikker på at hun har rett...

Dette er spennende, men først og fremst et whodunnit-mysterium. Med vennskap og det å stå opp for seg selv som bi-tema. Første bok i en serie som jeg gjerne kan lese mer av.  

---

InfoVest, 2019
Robotens første skoledag
 av Linda Liukas er den tredje boka i en faktaserie for barn om koding og datateknologi, Hei Ruby. Denne boka handler faktisk om noe så spennende og avansert som maskinlæring og kunstig intelligens! For hvordan går det når roboten blir med Ruby på skolen og skal lære å være sammen med barna? Kan de lære noe av den også? 

Temaet er forklart på en enkel og fin måte med mange eksempler. Forfatteren er selv programmerer - og også historieforteller og illustratør. 
På nettsida heiruby.no kan du finne skoleopplegg til bokserien. 

---

Den fantastiske familien Vanderbeeker av Karina Yan Glaser er ei klassisk høytlesingsbok, vil
Mangschou, 2018
jeg si. Korte kapitler om en livlig, oppfinnsom New York-søskenflokk som sammen med foreldrene står i fare for å bli kastet ut av den kjære leiligheten sin. Ved juletider! Barna har aldri bodd noe annet sted og legger hodene i bløt for å overbevise den sure husverten om at de fortjener å bli. Hvorfor er han så sur?
Boka har en frittstående fortsettelse i Den veldig hemmelige hagen.

---

Gyldendal, 2020
Alle mine venner er vampyrer
 av Arne Svingen leste jeg som ebok. Den har lik tematikk med ei bildebok Svingen ga ut i fjor, Når kaniner blir redde. En møter barn i krigssituasjoner.
Men der bildeboka har et lite barn som hovedperson, er Kim i årets bok stor nok - eller bare uheldig nok? - til å bli fanget av en opprørsgruppe og tvunget til å bære en bombe inn i landsbyen sin. Han er også stor nok til å ha en lillesøster han må passe på. Og etter hvert må han være kurér for å få faren sin, som er såret, tilbake fra fronten.
Kims tidligere venner, som har flyttet, tenker han på som vampyrer og "snakker" med dem. 

Dette er ganske mørke greier, tenkte jeg flere ganger under lesingen. Men som vanlig godt skrevet av Svingen.

---
 

Herr Stink av David Walliams er igjen en fornøyelig, Roald Dahl-aktig historie (men litt snillere
Aschehoug, 2020
enn Dahl) hvor sosiale skillelinjer og fordommer gjerne er et tema. Her møter hovedpersonen, lille Smilla, en uteligger som har en merkelig dannet måte å prate på. Og han stinker jo. Smillas mamma er tilfeldigvis politiker på stemmejakt, av den fisefine og selvsentrerte sorten. Når Smilla lar herr Stink bo i skjulet i hagen, må moren late som om det var hennes idé. Stink blir TV-kjendis. Det er duket for mange forviklinger og avsløringen av en hemmelighet (som jeg selv ikke ble så overrasket over!)

Ingen kommentarer: