Jeg er sannsynligvis ikke den eneste som har kjent på usikkerhet og rastløshet denne våren. Koronaen har snudd opp ned på mye av hverdagen, selv om jeg heldigvis har hatt en jobb å gå til.
Jeg har ikke blitt syk selv av covid-19, men det at viruset fremdeles preger verden på en slik måte, særlig gjennom sikkerhetstiltak som gjør det vanskelig for bransjer og bedrifter å overleve, kan stresse meg. Hva slags verden vil vi ha etter korona? Når kommer vi tilbake til "normalen"?
Det er heller ingen mangel på nyhetssaker som gir en viss grunn til uro. Det som skjer i USA. Det en vet at skjer på samfunnsnivå og enkeltnivå av diskriminering, overgrep og urett. Og over alt dette: trusselen om klimaendringer og ødeleggelser av liv på jorda.
Bøker jeg har lest og hørt denne våren bygger delvis opp rundt den uroen. De handler om Vestens undergang, økende havnivå, kriseberedskap, stresset i den moderne verden, undertrykkelse og narsissisme. Nå er det vel kanskje tiden for mer søt underholdning i stedet for dokumentarer, debattbøker og dystopier?
Eller en mellomting?
Jeg trenger generelt sett å tenke igjennom hva jeg vil bruke tiden min på, hva jeg vil gi oppmerksomhet. Spare på.
Gjøre noen grep for å stresse mindre.
Cal Newport, 2019 |
Og jeg tror virkelig at det å rydde i mitt digitale liv kan være en vei å gå. For sosiale medier har en tendens til å stresse meg. Det å sitte i sofaen med smarttelefonen - se hele serier i ett på Netflix, "bare" sjekke Facebook, klikke på nyhetssaker - blir en tidtrøyte som tar mer enn det gir.
I går satt jeg faktisk med mobilen i handa og så ut av vinduet på trærne som vaiet og elva som fosset av sted, og tenkte: skal jeg ta en tur? Svaret ble: Nei, jeg har "fortjent" å bare sitte her (og klikke).
Jeg husker vagt den gangen jeg bare brukte internett via PC-en min. Blogget mer, skrev lengre tekster. Skrev eposter til venner og familie. Ikke fikk disse stadige oppdateringene (som jeg uansett har begynt å skru av).
Jeg har skrevet før at denne bloggen kan bli en stressfaktor. Jeg liker bøker. Jeg liker også å skrive om bøker, når jeg først kommer i gang. Men tiden imellom der - ventepåblogginnlegg-bunka - er ikke bra for meg. Det føles heller ikke bra å gå rett fra bok til bok uten å fordøye det jeg har lest. Jeg ønsker meg mer litterær mindfullness. Jeg håper jeg kan få det til snart.
Alt i alt mer "her og nå"-nyting.
Har du prøvd å rydde litt i hverdagen din og ta grep for å stresse mindre?
(Nå har jeg brukt lang tid på å redigere dette innlegget, så det er på tide å legge det ut. Og helst vente litt med å lenke til det på Facebook...)
4 kommentarer:
Korona-perioden har faktisk gjort at jeg bruker mindre sosiale medier - fordi jeg ikke har orket å forholde meg til så mye medier (og ikke minst alles meninger om dem) har jeg vært mindre på twitter og nyhetsmedier (nettutgavene til Dagbladet og VG kuttet jeg for mange år siden, da de sluttet å være aviser og heller satset på å gå Se & Hør i næringen), og instagram er ikke så spennende når alle bare er hjemme og legger puslespill og baker surdeigsbrød... Jeg fikk smarttelefon sent (delvis nettopp for å unngå å ha tilgang til nett og sosiale medier overalt, men nå kan man jo knapt fungere i samfunnet uten), så jeg har hele tiden vært litt bevisst bruken, men det blir jo fort at man bare skal sjekke noe...
Blogging (og lesing) har jeg gjort et bevisst valg på at skal være lystbetont - mangler jeg blogginspirasjon kan en månedsoppsummering fint bli tre måneder forsinket uten at det bekymrer meg, og jeg styrer unna alle leseutfordringer og velger bøker etter lyst og innfall. Jeg vil ikke knytte krav og press til ting jeg tross alt gjør for min egen del fordi det gir meg glede.
Takk for kommentar!
Jobber du med bøker? Ble nysgjerrig på dette, for nettopp det er noe som kompliserer forholdet til bøker for meg av og til. Jeg leser både for egen del og for å oppdatere meg eller ha noe å anbefale. Men jeg tror jeg kan finne en bedre måte enn å sette av hele, lange innlegg til alle bøkene. Ideelt sett har jeg en liste med korte stikkord om bøker jeg kan anbefale på jobb, og skriver lengre og mer personlig på bloggen om bøker jeg virkelig liker (eller ikke liker). Jeg har bare ikke funnet formen på det enda.
Jeg er bibliotekar i videregående skole, så jeg kjenner til dette med å lese for jobbens skyld.Det er en annen måte å lese og vurdere på. Jeg prøver å lage egne samleinnlegg for jobb-lesingen innimellom, både for min egen del og forhåpentligvis til nytte for andre, hvor jeg vurderer litt mer ut fra målgruppe heller enn bare egen opplevelse. Ellers har jeg funnet ut av månedsoppsummeringer med korte omtaler er overkommelig ambisiøst - alt annet er bonus og et overskuddsfenomen... ;)
Ser den :)
Legg inn en kommentar