Men for å stikke hull på bloggebobla tar jeg en liten oppdatering på bokbingo-prosjektet, som jeg skrev om (og lagde video om) i februar.
Jeg har faktisk det meste i boks.
Tiden, 2017 |
Notatboka mi ble full av sitater og til dels hele dikt, så Ringdals diktbok får nok et eget innlegg.
Goliat, 2018 |
Aschehoug, 2019 |
Boka fenget meg og traff meg rett i hjerterota, her var det full sprut fra tårekanalene mot slutten. Jeg kjenner at jeg må få skrevet mer om Evan Hansen og hans fortvilte forsøk på å holde hemmeligheten sin hemmelig: at han faktisk ikke kjente Connor, som Connors familie tror han var bestevennen til før selvmordet.
Ut fra definisjonen av en klassiker på Wikipedia har jeg dessverre ikke lest den siden jul:
Klassiker er et begrep som enten refererer til et kunstverk av en viss alder som er banebrytende og verd å huske, eller en framstående forfatter eller kunstner som har skapt verker av varig verdi. I overført betydning kan ordet klassisk også benyttes som et perfekt eksempel på særskilt stil, noe som har varig verdi eller av tidløs kvalitet.
Lyche, 1961 |
Umulige Cecilie handler om en foreldreløs tenåring (bor hun på Sørlandskysten?) som har blitt husmor for ste-storebrødrene sine i ung alder, men har en viss frihet og ikke vet så mye om hvordan et hus skal drives. Hun er en typisk "guttejente" som elsker svømming, er flink med motorer og får seg sertifikat så fort som mulig.
En stor omveltning skjer når broren som eier huset hun bor i, gifter seg, og Cecilie blir hjemløs. I tillegg ser hun kontrasten til den perfekte måten den nye svigerinnen styrer huset på og føler seg for første gang utilstrekkelig og liten. Heldigvis har svigerinnen en kusine Cecilie kan bo og jobbe hos i Oslo; hun får på mange måter en ny familie. De er en rik doktorfamilie, så forholdene ligger til rette for at Cecilie kan bli et sivilisert menneske! Akkurat dette "fra villbasse til pen dame"-plottet reagerte jeg litt på, men ellers har boka mange moderne trekk til 60-tallet å være. Kjærlighetshistorien som oppstår ser ut til å lede inn i et ganske likestilt forhold, selv om Cecilie må gi opp den første drømmen om å bli bilmekaniker (hva hun blir, røper jeg ikke, men det er ikke husmor). Umulige Cecilie kan du lese på Nasjonalbibliotekets digitale bokhylle.
Boka fra et land jeg vil reise til (New Zealand - bestemt før terrorangrepet...), Prøve av Eleanor Catton, måtte jeg gi opp. Det kan ha hatt flere årsaker; blant annet var det en del usympatiske karakterer. Fortellermåten var helt spesiell - mange monologer med handlingsreferater i, eller personenes versjoner av ting som har skjedd (eller ikke).
Jeg hadde nok også ønsket meg en roman som klarere viste at dette var New Zealand og ikke et annet engelskspråklig land. Jeg vurderte Sarah Larks bøker, men de er noen kolosser.
----
Det jeg altså mangler før bokbingo-brettet mitt er fullt, er en novellesamling (kanskje en av de nye kulturfondbøkene på biblioteket?), en klassiker og en bok fra New Zealand.
Går det i løpet av elleve dager, tro?
Kom gjerne med tips - og andre kommentarer!
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar