søndag 16. desember 2012

En smakebit på søndag: Miraklenes tid

Jeg hadde en gang en tro.
Denne troen preget hele livet mitt, den gav meg et tankesett, og den fylte meg med ulike følelser.
Følelsen av håp og ei retning for livet. Følelsen av trygghet. Men også følelser av forvirring og av frykt.

Jeg har ikke denne troen lenger. Men jammen meg har en følelse flyttet med på lasset!
Følelsen jeg tenker på i dag er frykten for verdens undergang.
Ikke det at hele universet vårt kan implodere om noen hundre tusen år. Nei, at jorda slik vi kjenner den vil bli ødelagt i min levetid.
Jeg kan fortelle meg selv alt jeg vil at det er minimale sjanser for at det skal skje akkurat i løpet av de tiårene jeg kan forvente å leve (det fins ulike teorier om dette, selvfølgelig). Men følelser er vanskelige å forhandle med. Og så skjer det så mye rundt oss. Jeg har faktisk en uoffisiell plan for hvor jeg vil være hvis det skulle inntreffe en katastrofe!

Kanskje ikke så lurt da å lese boka Miraklenes tid av Karen Thompson Walker? Den handler nemlig om at jordas snurring rundt sola blir forstyrra, døgnet blir lengre og alt blir kaos. Vi møter elleve år gamle Julia i California, ser alt gjennom hennes øyne, og det gjør det hele så utrolig nært og spennende. For livet er spennende nok i seg selv for en elleveåring, og så kommer noe og forrykker dette; skrur skruen enda et hakk.

Schibsted, 2012


Søndagens sitat kommer fra side 53:

Vinduene var på den ene siden av klasserommet, og alle sammen løp dit, som gjenstander som glir over dekket på et krengende skip. Jeg så ikke stort over hodene på dem som var høyere enn meg, men jeg merket lyset som endret seg. Et merkelig mørke beveget seg mot oss - akkurat som en storm, bare at dette ikke var noen storm. Himmelen var skyfri. Himmelen var klar.
Resten skjedde fort - på et halvt minutt.
"Gå tilbake til plassene deres," sa Pinsky. Men ingen gjorde det.

Jeg gleder meg til å lese resten, trygt sittende i godstolen.

Vil du ha flere smakebiter, kan du besøke bloggen Flukten fra virkeligheten, som er vert for denne ukentlige utfordringa!

9 kommentarer:

aariho sa...

Uhyggelig spennende bok! Så et program om solstormer en kveld, og fikk noen ekle tanker om hva som kan skje når en eller flere av disse kommer for nær vårt lille system i verden. Og miljøet vårt holder på å endre seg, så mye kan skje. Fint å være forfatter å kunne bruke dette i bøker, men ikke så artig å tenke på i virkeligheten. Trass alt, ha en fin søndag ettermiddag!

Synne sa...

Solstormer, ja! Du har kanskje lest serien av May Grethe Lerum? Utfordringa er å ikke plage seg selv med ting vi ikke kan gjøre noe med.

Beathe sa...

Denne boken er spennende og veldig god! Tusen takk for smakebiten! ha en fin søndag videre:-)

Elida sa...

Høyres spennande ut!

Eg har nettopp lagt ut 3. søndag i advent-trekning, og det er Ann Brashares-boka som skal trekkes. Legg igjen ein kommentar på innlegget om du er interessert i å kanskje bli den heldige vinnaren.

Monika sa...

Den här ligger på min önskelista redan :)

astridterese sa...

Dette syntes jeg var en veldig fin bok. Den klarte å balansere et vanskelig tema med en god historie. Jeg har anbefalt den videre på jobb og hørt mye bra.

Stjernekast sa...

Så bra skrevet. Jeg trodde begynnelsen på innlegget var smakebiten fra boka. Smakebiten var god også, men ikke like god som det DU skrev.

Synne sa...

@Stjernekast, takk for en fin kommentar på det jeg var mest spent på kommentarer på:) Jeg vet at anmeldelser får en ekstra dybde når en knytter personlige følelser til den (på rett måte), og det var også noe jeg hadde behov for å skrive. Så takk!

Stjernekast sa...

Ja, det er jeg enig. Veldig bra var det <3<3