fredag 14. desember 2012

Julenissefakta

Cappelen Damm, 2012
Her om dagen kom det ei ny bunke kulturfondbøker til biblioteket. I den fant jeg
  • fjerde boka i en norsk fantasyserie (Alanya)
  • andreboka i en tilrettelagt serie for ungdomsjenter (Bebe)
  • ei barnebok om en pappa som blir homo
  • ei ungdomsbok om ei mobba byjente som begynner å blogge om hvor "gøy" det er på landet
  • ei humoristisk bildebok om sauskoking
  • ei faktaløve om tigrene i Dyreparken
  • kjendisfysikeren Andreas Wahls bok om fysikkmagi
  • med fler!
Det er alltid artig å kikke igjennom ei sånn bunke. Jeg får ikke tid til å lese alle sammen verken på jobb eller hjemme (spesielt ikke nå før jul), men jeg tenkte jeg skulle komme meg igjennom den mest relevante for årstida: Julenissen av Pia Strømstad. Det klarte jeg på ikke så veldig lang tid. Og følte meg litt glupere etterpå!

For jeg visste ikke fra før hvordan Cola-nissen ble tjukk og blid, og ante ikke at skikken med julestrømpene kanskje stammer fra tyske Odin-myter. Jeg hadde heller aldri hørt om at Norad følger Julenissen med satelitt, hadde du?

I tillegg til historiske "fakta" er det plass til noen små etiske betraktninger (trenger vi egentlig å sende så lange ønskelister til julenissen?) og - ikke minst artig for en lesehest - noen tips om andre bøker om Julenissen og andre nisser (innbakt i teksten og med fyldig liste bakerst). Jeg husker selv at jeg leste Brev til julenissen, som er nevnt her med innspill fra forfatteren av den boka.
Julenissen anbefales på det juleste!

Faktaløvene er fagbøkene som springer ut av Cappelen Damms mer kjente Leseløve-serie. De har et enkelt språk, fargerike og fine tegninger og gjerne ei oversiktlig oppbygning. Og spennende temaer.

2 kommentarer:

aariho sa...

Fint å få påminning om at jeg skal lese i boka: Merkedager og gamle skikker. Tar den fram en gang i blant og oppdaterer meg på tradisjonsstoff. Må være spennende å arbeide på bibliotek!

Synne sa...

Ja, det er spennende å jobbe på folkebibliotek fordi vi jobber med 1) mennesker og 2) bøker:)