søndag 2. desember 2012

En smakebit på søndag: Mer selvfølelse

Pantagruel, 2010

Dagens smakebit kommer fra den svenske coachen Mia Törnblom og boka Mer selvfølelse! Jeg fant boka på togstasjonen i dag og tenkte "Den er noe for meg!"
Vet du forskjellen på selvtillit og selvfølelse? Selvtillit handler om å vite at en er flink til noe. Selvfølelse er en grunnholdning, å vite at en selv er verdifull uansett hva en presterer. Det er den som er så viktig! Sitatet kommer fra side 95 (men kunne valgt mange flere!):

Det viktige er ikke at vi aldri gjør feil, men at vi gjør så godt vi kan for å rette det opp igjen etterpå. Hvis vi aldri gjør feil, kommer vi aldri til å utvikle oss heller. Det vi må øve oss på, er å tilgi oss selv, samtidig som vi må slutte å gå i forsvar med en gang noen sier at det vi har gjort eller sagt, kanskje såret dem.

Selvfølgelige ord? Faktisk ikke!
Törnblom foreslår alle å lage ei "bra-takk-hjelp"-bok. Jeg har ei takkebok, men vurderer nå å utvide den. Kanskje. Fokusere på det jeg har fått til (bra) og skrive ned en bønn om hjelp for neste dag (bønnen kan en rette mot seg selv, en Gud eller en indre gudinne (!) om en vil). Har du prøvd noe slikt?Konseptet med smakebit på søndag kommer fra bloggen Flukten fra virkeligheten; her kan du finne flere smakebiter!

6 kommentarer:

Anja sa...

Denne boken var det en som kom innom bokhandelen jeg jobber i og spurte etter. Det eneste han visste, var at det var ei blond dame på forsiden som holdt foredrag rundt omkring. Jeg lette og lette og måtte gi opp, 15 minutter etterpå fant jeg den selvsagt bak disken... Ergelig, men sånn kan det gå når det å søke opp en bok med stikkordene blond dame er litt vanskelig!

Takk for smakebiten!

Birthe sa...

En vesentlig forskjell på de to begrepene selvtillit og selvfølelse, ja. Det er så mange selvhjelpsbøker der ute, så fint å få tips om de som fungerer :)

Synne sa...

@Anja: Kanskje "blond dame" egentlig burde være et søkeord i basen?:)

Monika sa...

Jag brukar aldrig läsa självhjälpsböcker, eftersom det oftast slutade med att jag blev riktigt arg på alla generaliseringar. Det finns säkert bra sådana också och kan de hjälpa någon så är det riktigt bra :)

Mari sa...

Selvhjelpsbøker har jeg et litt sånn meh.. forhold til, men det kommer alt an på hva det handler om. Denne boken hørtes faktisk ikke så verst ut og sitatet du har plukket ut var veldig bra.

Synne sa...

Ja, hvorfor kan en ikke hjelpe seg selv uten å måtte konsultere ei bok?:) Det at markedet er så stort for temaet betyr vel at det fins mange frustrerte/ stressa/ deprimerte folk rundt om. Eller folk som bare vil ha et nytt perspektiv på ting.