mandag 26. mars 2012

Hunger Games (Dødslekene)

Entertainment Weekly
Nå har jeg sett Dødslekene av Suzanne Collins på film! Jeg skriver det sånn, selv om jeg vet at bok og film er to forskjellige medier og at filmskaperne må ha en viss frihet.

Bøkene har jeg nevnt mange ganger på bloggen - en av de beste seriene jeg har lest - så det er en viss fallhøyde filmskaperne har her.

Men: jeg var alt i alt overraskende fornøyd! Og her kommer det SPOILERE, så vær forsiktig hvis du har planer om å se filmen og vil ha blanke ark. (Har du ikke lest bøkene, vil du sannsynligvis sitte som et spørsmålstegn etter stikkordene mine. Moralen er: les!)

BRA:
  • skuespillerne. Jeg var ganske skeptisk da jeg i sin tid fikk se castingen (spesielt Gale/Storm og Peeta), men denne skepsisen var fort glemt da filmen begynte. Utseendemessig er jeg fremdeles ikke helt fornøyd med Liam Hemsworth som Gale, jeg kunne tenkt meg en mer gutteaktig type som Drew Roy, men jeg har aldri sett Roy spille, så jeg lar det ligge!  En kan merke den gode kjemien mellom Katniss og Peeta, og det er nok det viktigste. Haymitch er ellers min favoritt.
  • scenene fra Distrikt 12. De får virkelig fram hvor fattige folk er, hva de strever med, men at de er virkelige personer. Legg merke til den gamle dama som gir Katniss Mockingjay-nålen i starten av filmen (erstatning for Madge i boka), hun er nydelig og samtidig som en av oss!
    Som en kontrast briljerer de rike og oversminka folkene i Capitol.
  • enkelte scener jeg husker godt, spesielt scenen når Katniss prøver den virtuelle veggen på hotellrommet sitt og får fram en skog. Hun kunne latt bildet være der som en trøst, men husker at det bare er juks og fjerner det.
  • et godt overblikk over Dødslekene. I boka ser vi bare det Katniss forteller, i filmen får vi se overvåkningen av lekene, hvordan utfordringene lages og samtaler mellom President Snow og spillederen Seneca Crane. Det gir et fint innblikk i hvordan ting fungerer og hvor fullstendig deltakerne er i Capitols vold.
  • filminga og musikken, ja, egentlig hele den filmtekniske framstillinga av det som skjer på arenaen. Raske bilder i dramatiske scener (gir mindre dveling ved det blodige). Dvelende bilder i de følelsestunge scenene med Katniss og Peeta og Katniss og Rue.  

MINDRE BRA:
  • vi får bare et hint om Katniss' strategiske forelskelsesspill som en kontrast til Peetas ekte, sterke følelser. Dette er etter min mening sentralt i boka, spesielt på slutten der Peeta skjønner at Katniss har holdt ham for narr og vender seg fra henne. Denne scenen er ikke med i filmen. En får et inntrykk av at de to er på lag hele veien. Forholdet mister dybde. - Den febrilske og livsviktige flørtinga Katniss skal komme med i det siste intervjuet tror jeg ikke på i filmen. (Har det kanskje også noe med aldersgrensa på filmen å gjøre?)
  • scenen fra fortida med det brente brødet er helt annerledes enn i boka. Her kunne de sminket Katniss tynnere og gjort henne mer desperat, og hvorfor kaster Peeta brødet i bakken (så han ber henne om unnskyldning senere)?  A propos sminke: det er tydelig helt fra starten at Katniss har sminke på, og hun ser frisk og fin ut. Dette var vel ikke dagligdags i Distrikt 12. Burde hatt en større overgang til Cinnas "styling" av Katniss.
  • scenen med luftputefartøyet (takk, Elin) i starten (med Katniss og Gale) er helt uten sammenheng. Det er nesten sånn at jeg venter en slettet scene om avoxene på dvd-en når den kommer.
  • tabbe: når Rue og morderen hennes dør kommer det ikke noe kanonskudd. Jeg venta forgjeves! Det kunne også gitt en fin effekt.
  • jeg hadde store forventninger til - og grudde meg til - ulvemutantene ved Overflødighetshornet. Disse skulle springe på to bein, være menneskelignende og ha trekk (DNA) fra tributtene. Følelsesmessig terror for både Katniss og Peeta. En forferdelig tanke som gjorde meg nesten søvnløs etter lesinga og minnet meg på hvor ekstreme lekene var (i tillegg til selve volden). Men disse ble gjort til upersonlige, tigerliknende dyr i filmen. Jeg gispet sammen med resten av salen da de tok opp jakten på heltene, men de var ikke mutanter. Jamfør det med avoxene - de mest ubehagelige eksperimentene til Capitol er ikke med.  
Konklusjon:
  • filmen mangler visse elementer fra boka som kunne gitt handlinga mer indre spenning og dybde. Kan ha med tilpassing til mindreårige seere å gjøre. 
  • alt i alt hadde jeg en god følelse da filmen var ferdig og tenkte at jeg hadde sett en mektig film.

Maris anmeldelse (Flukten fra virkeligheten)
Elins anmeldelse (litt mer forbehold)  (Av en annen verden)
Tonårsbokens anmeldelse (svensk)

10 kommentarer:

Elin sa...

Jeg har ikke lest boka, så jeg tenkte å se filmen før jeg gjør det:) Så slipper jeg å bli så skuffa som jeg pleier å bli hvis jeg leser en bok først og så ser en film;)

Mari sa...

Jeg er enig i alt du skriver, Synne, og jeg kan allikevel si at det var en glimrende film. Så da er vi vel ganske enige. Hvor mange ganger har du sett filmen nå? Har det blitt mer enn tre? :)

Tusen takk for linken forresten, jeg legger inn en link til din omtale i mitt innlegg også.

Synne sa...

Jeg har sett filmen to ganger. Og så fant jeg ut at det var ei stund sia jeg hadde lest boka... kjøpte den i dag:) Pluss et par filmbøker på Amazon.

Elin sa...

Jeg stusser litt - har de kalt "hoovercrafts" for "helikoptre" på norsk? Det er jo noe helt annet! Ingen helikoptre i boka (på engelsk), og dermed oppfattet jeg det ikke som det i filmen heller...

Silje - Så rart sa...

Skal se den på torsdag og gleder meg sånn:-) Jeg har sett både gode og dårlige anmeldelser i blogger og aviser, så da blir forventningene justert litt etter det. Skal lese anmeldelsene dere mer nøye på fredag:-)

astridterese sa...

Jeg gleder meg en haug til å se filmen! :-)

Synne sa...

Nei, Elin, det er ikke helikoptre selvfølgelig! Det ville lagd altfor mye lyd. Luftputefartøy. Det er den norske betegnelsen, og jeg tror de bruker den i den norske oversettelsen. Jeg tenkte på scenen i skogen helt i starten.
Takk for retting!

Mari sa...

Jeg kunne godt tenke meg å få lest alle tre på nytt, men nå har jeg ingen av bøkene. Vil kjøpe meg settet på engelsk tror jeg og kanskje et sett på norsk til samboeren min(siden han har lest den første boken på norsk). Sjeldent jeg leser en bok flere ganger men jeg føler denne serien er så god at den fortjener det.

Silje sa...

Jeg så filmen i går og gikk ut av salen med en veldig god følelse. Nå dagen derpå kan jeg se litt mer hva som manglet, men jeg reagerte lite underveis i filmen og det. Jeg husker at da jeg leste boken hadde jeg en vond klump i magen hele tiden og denne hadde jeg ikke i filmen. Jeg hadde den under utvelgelsen som var det sterkeste i filmen, men den forsvant litt etterhvert. Jeg er enig i at scenene fra distrikt 12 var de mest realistiske.
Når de kommer til Capitol blir alt veldig glorete og det er jo også meningen. Jeg er også enig i at det ikke kommer godt nok frem hvor vanskelig det er for Katniss å spille med for å vinne Capitols og sponsorenes gunst og at lekene blir tonet ned en del.

Alt i alt var jeg likevel veldig fornøyd og Jennifer Lawrence som Katniss er nesten en bedre Katniss enn den jeg hadde forestilt meg:-)

Synne sa...

Klump i magen, ja, det var det som mangla i filmen. Utvelgelsen stakk seg ut der. - Nå som jeg har lest bok 2 igjen lurer jeg på hvordan de kan få Opp i flammer til å bli en film med 11 års aldersgrense. Gales rygg, tåken på arenaen og andre ting jeg ikke vil røpe for de som ikke har lest boka. I tillegg en jevn følelse av utrygghet...