fredag 23. juli 2021

Juni: barnebøker

I juni leste jeg 7 bøker for barn og ungdom.
I månedsoppsummeringen i neste innlegg får du vite om resten av bøkene.----
Rikka gir seg ikke av Maiken Nylund (Innbundet)
Cappelen Damm, 2021

Rikka gir seg ikke av Maiken Nylund er tredjeboka i serien (her skrev jeg om bok 2). Rikka har (spoiler!) blitt sammen med Jimmy, men så viser det seg at han skal flytte! For det har foreldrene bestemt.
Så blir bestevenninnen Lise venner med Gitte, som er helt ufordragelig mot Rikka. Hva skal Rikka gjøre? Kan hun klare seg uten kjæreste og bestevenninne, eller skal hun tvertimot kjempe for å beholde dem? 

Lampe
Omnipax, 2021
Lampe: et sjøsalt eventyr av Annet Schaap
Denne barneboka har helt tydelig hentet inspirasjon fra både eventyret om den lille havfruen og klassikeren "Den hemmelige hagen". Men den er også såpass bra skrevet at den framstår som en moderne klassiker i seg selv! Jeg forestiller meg at den er fin som høytlesning hvis den som leser kan dramatisere med stemmen. Språket er malende, dvelende, men det fins også spennende passasjer. 

Fyrvokterdatteren Lampe glemmer en dag å gå inn til fastlandet for å kjøpe fyrstikker. Det gjør at fyret ikke blir tent, og et skip går på grunn. Som straff blir faren hennes stengt inne i fyret, og Lampe blir sendt til en mystisk herregård hos den fraværende admiralen. Hun får bare møte de andre som jobber der - helt til hun en dag sniker seg opp til loftet og oppdager et monster. Monsteret er en ung, aggressiv havmann med fiskehale, men han prøver å gjøre faren stolt ved å klare å gå. Når han møter Lampe, må han også kjempe mot sine egne fordommer og lysten til å skade.
Hun er nysgjerrig og modig. Han kan lese. Kan de hjelpe hverandre? 
 
https://kagge.no/content/uploads/2021/01/Solvdronningens-hevn-9788272017162.jpg
J.M. Stenersens forlag,
2021
Sølvdronningens hevn av Svein Tindberg er oppfølgeren til Fangene i Adnafjell, som jeg blogget om her.
Boka åpner med at Charlie sykler fra begravelsen til Odd, en voksen venn som fikk Alzheimers. Charlie møter et rådyr, følger etter det og kommer ned i en nedlagt fabrikk, Verket. Der ser han tre intenst skumle, menneskelignende skikkelser. Og det er disse som kommer til å forfølge både Charlie og vennen hans Fatima utover i fortellingen.
Hvor kommer de fra? Hvem er de, eller var? Og kan de stoppes før de faktisk dreper noen? Da må Charlie inn i drømmene igjen sammen med Oda (fra bok 1) og Fatima. De må rydde opp i gammel skyld og urett.  
Hjemsøkt
Gyldendal,
2021


Hjemsøkt av Christoffer Lamøy er en grøsser for ungdom. Og det er det nye hjemmet til Henrik og familien, ellers et eldgammelt hus, i lille nordnorske Båtsvik, som er hjemsøkt. Lillebroren Gard, som sjeldent bryr seg med ting rundt seg, vil absolutt ha et spesielt rom i huset. Han begynner å sende broren hatefulle blikk og får mareritt. Katten Nala blir vill. Og foreldrene bryr seg ikke lengre, de blir ampre og aggressive. Folk i bygda er livredde for huset, forteller om ting som har skjedd der før. Sammen med sin nye venn Lida må Henrik finne ut hvor mørket kommer fra.
-Det tar litt tid før forfatteren finner personene sine, starten er famlende i språket. Men så går det seg til. 

https://res.cloudinary.com/forlagshuset/image/upload/q_auto:best/9788241952883
Vigmostad & Bjørke,
2021
Jente (17) ikke savnet av Camilla Sandmo er en psykologisk thriller med to tidslinjer. Beatrice prøver å finne ut hva som skjedde med tanten hennes, Kristiane, som forsvant som 17-åring for flere år siden. Moren hennes, Kristianes søster, er merkelig vag og vil ikke lete etter henne. Beatrice tar kontakt med lærere og tidligere bekjente og nøster etter hvert opp en ganske vond hemmelighet.
Parallelt får vi se hvordan Kristiane før forsvinningen får kontakt med Hedda, ei ny jente i klassen, og gradvis dras med inn i kriminalitet og løgner. Hun kommer fra et mørkt sted selv, med ei mor som beskylder henne for å stå i ledtog med djevelen. Mor og søster kaster henne ut av huset, og hun sliter med å klare seg. Så hva kan hun gjøre?
Her var det spenning helt til siste slutt. Vond lesning.

Så leste jeg bok 2 og 4 i serien om sjokoladesøstrene: Himmelhjerte og Kokoshjerte av Cathy Cassidy. Jeg blogget om førsteboka her. Fortellerne i disse bøkene er henholdsvis Skye, som vokser opp i skyggen av tvillingsøsteren Summer og blir skummelt opptatt av en trist kjærlighetshistorie fra fortiden, og Coco, som elsker dyr og setter i gang en hemmelig heste-redningsaksjon sammen med sin (noe motvillige) allierte og venn.

Ingen kommentarer: