onsdag 20. september 2017

Barnebøker om høsten, del 5 (spenning)

Mangschou, 2017
Lyden smeller i ørene. Igjen og igjen. Hakken graver seg dypt inn i veggen. Mannen bruker hele kroppstyngden. Han biter tennene sammen, kaster seg framover. Steinansiktet foran ham forsvinner. Bit for bit. Snart kan man verken skimte de høye kinnbeina eller det lange håret. 
Svetten pipler da mannen går løs på neste felt. Slegga drives inn med dype brøl. I en sky av steinpuss forsvinner tegnene. Sirkelen. Den sittende skikkelsen. De oppstrakte armene.

Slik er starten på spenningsboka Faraos forbannelse av Eldrid Johansen; helt perfekt for de som liker detektivspenning med magisk tilsnitt. Mathilde reiser til Egypt sammen med kusina, faren og onkelen for å få svar på hva som skjedde da arkeolog-mamma døde for flere år siden. Mathilde skjønner snart at noen er ute etter henne også, og hun har skumle drømmer. Det viser seg etter hvert at en hemmelig, eldgammel mannsorganisasjon gjør alt for å hindre henne i å finne sannheten i de gamle egyptiske gravene.

"Kva med eit eple, gutar?"  Dei to andre
svarer han igjen med eit flir og nikk.
Rotteauga til Kims storebror fangar meg.
"Tre eple."
Eple. Tankane mine rasar om kapp med ein
topptrimma Ferrari. Eple? Dei vil ha eple?
Kvar meiner dei at eg skal skaffe eple frå? Så
slår det meg som eit balltre i bakhovudet.
Satan.
Dei vil sende meg inn i Paradiset.Samlaget, 2015
Eplet av Jesper Nicolaj Christiansen er en oversatt, lettlest roman i Samlagets nye satsing Leseland. Den er på 50 sider, iIllustrert av Peter Snejberg og oversatt av Aud Søyland.
Kristoffer blir tvunget av de tøffe guttene til å hoppe over gjerdet inn i klosterhagen for å hente epler til dem. Alle sier at det er farlig å begi seg inn i den hagen; Simon, for eksempel, var aldri den samme etterpå...
Men Kristoffer finner ikke bare et helt utrolig eple, han går enda lengre, inn i klosteret, forfulgt av ei skummel nonne.

Skal jeg være litt fordomsfull nå? OK. Dette er boka du kan gi til en gutt på 5.-8. trinn som MÅ ha nynorsk, som hater tjukke bøker og som vil ha noe tøft og spennende. Språket er også utprega røft.
De fleste Leseland-bøkene som har kommet til nå er for småskoletrinnet. Det er ei velkommen satsing, men jeg gleder meg veldig til flere bøker for de eldste.  Gyldendal, 2017
Ukjent fare av Jan Tore Noreng er en frittstående fortsettelse av Dødens skole, som kom for noen år siden. Det er en nær framtidsdystopi med sprøtt/morsomt tilsnitt hvor roboter tar over for mennesker i roller hvor en ikke skulle tro det. Lærere (i forrige bok). Her: andre ansatte i kommunen Rikard og vennene hans bor i. Og gressklipper-dronene oppfører seg merkelig aggressivt. En skulle tro at alt teknologisk rot var ryddet opp i, men...

Rikards egen far får beholde jobben, men så blir han kidnappet. Av hvem? Ungene må løse mysteriet før det er for sent. De får hjelp av den tøffe journalisten Angela.
Actionsugne barn som liker roboter og takler bittelitt forelskelse kan prøve denne. 

Ingen kommentarer: