søndag 4. november 2012

En smakebit på søndag: The Casual Vacancy

Little, Brown, 2012
Dagens smakebit kommer fra den første voksenromanen til Harry Potters mamma, J.K. Rowling. Jeg var naturlig nok spent på denne - spesielt på om jeg ville kjenne igjen skrivestilen, personskildringene og selve tonen fra trollmannsbøkene.
Jeg syns jeg gjør det. Blant annet er noen av karakterene på grensen til karikaturer ("storskurken" er for eksempel grotesk overvektig, som en viss ond onkel Victor). Jeg kjenner igjen kampen mot mobbing, sosial overlegenhet og fordommer. Samtidig er det noe helt annet og mer direkte som her kommer fra Rowlings penn. OG jeg vil ikke - selv om jeg syns boka er veldig bra (lest 2/3 til nå) - anbefale denne til en tolvåring som elsker Harry Potter. Dette er ingen ting for småunger.

The Casual Vacancy er ingen søndagsskolefortelling; tvert imot, her blir sosial nød, familieproblemer, skolebråk og middelklassedrama framstilt detaljert, grovt og ganske så nådeløst. Av og til tenker jeg at det kan bli vel mye elendighet. Men jeg er spent på hvordan det går. Vil den tomme stolen i Pagfords byråd bli fylt av en mann som har avdøde Barry Fairbrothers hjerte for de nødstilte? (A propos Fairbrother: navnene har en betydning, som i Harry Potter!) Romanen er en typisk kollektivroman, og vi møter både unge og gamle Pagford-boere som har hver sine ting å stri med. Ikke alt er svart-hvitt.

Boka er full av potensielle sitater, men her er ett fra side 239, hvor tenåringen Andrew saboterer sin voldelige fars valgkamp via nettet (advarsel: grovt språk):

"Fucking hell," said Fats.
Andrew's mouth was dry. His hand lay quiescent on the mouse. 
"How'd you get in?" Fats whispered. 
"SQL injection," said Andrew. "It's all on the net. Their security's shit."
Fats looked exhilarated; wildly impressed. Andrew was half pleased, half scared, by the reaction.
"You've gotta keep this to-"
"Lemme do one about Cubby!"
"No!"
Andrew's hand on the mouse skidded away from Fat's reaching fingers.

Hos Flukten fra virkeligheten kan du finne flere smakebiter


 

10 kommentarer:

astridterese sa...

En fin smakebit! Jeg har virkelig lyst til å lese denne boken, så jeg gleder meg til jeg kommer så langt :-)

Dez sa...

Takk for god smakebit - har lyst til å lese denne første voksenromanen til Harry Potters skaper : ) Er ikke supergira til å lese engelsk tekst, men det er jo bare å hoppe inn i det.

Ha en fortsatt fin søndag!

Gråbekka`s Blogger sa...

Takk for smakebiten! Gleder meg til å lese boken på norsk:) Ha en fin søndagskveld videre!

Anonym sa...

Tack för smakbiten! Har just undrat om detta är något för ungdomarna som älskat HP, men det ¨låter ju inte så!

Mari sa...

Tusen takk for smakebiten, Synne :) Jeg er så i tvil på om jeg skal lese denne eller HP bøkene først. CV høres nesten for dyster og mørk ut for min smak.

Dez: Oversettelsen kommer på norsk nå i november :)

Beathe sa...

Tusen takk for smakebiten:-) Denne boken står på ønskelisten min men jeg tror jeg leser den på norsk, er spent på den! Ha en fin kveld!

Amanda sa...

Takk for smakebiten! Denne er nesten øverst på leselisten min og gleder meg til å begynne på den! :)

Julie sa...

Gleder meg til å lese denne. Takk for smakebiten. :)

Monika sa...

Ja, den här kommer jag ju att läsa så småningom :)

Birthe sa...

Som flere andre har kommentert, så ser jeg også frem til denne boken - blir spennende å høre hva du synes når du har lest den ut :)