søndag 19. desember 2021

To bøker lest i november

Gyldendal, 2021

Den beste av alle verdener
av Anthony Doerr. Fra Instagram: en stor og lang reise, eller egentlig flere parallelle! Tilbake til Konstantinopel på 1400-tallet (og området rundt), til en småby i Idaho i 2020, Korea i 50-årene, og til et romskip som skal være på vei til en annen planet i framtiden. Personene i boka lengter etter det vakre og det frie. Hadde ikke lyst til å bli ferdig med boka.
Handler om hvor viktig det skrevne ordet er, og magien i det å oppdage en eldgammel historie bevart gjennom århundrene. En blir glad i personene.
Fun fact: denne ble nevnt på lest i 2021-lista til bokvloggeren Jack Edwards. Bokas originale tittel er Cloud Cuckoo Land - "Kokoland i skyene", tittelen på den eldgamle (og oppdiktede) myten som går som en rød tråd gjennom romanen.
Anbefaler forresten videoen for å få flere boktips! Fikk lyst til å lese flere av disse.

 

Mangschou, 2021

Hesteguttene
av Johan Ehn

Janek og Sasha, Tsjekkoslovakia, Europa, Berlin, mellomkrigstiden - alt som skjer når nazistene kommer til makten, og kontrastene til friheten i forkant...

Side 292.

Da Pampas nærmer seg, strekker han ut hånden og klør hesten mellom ørene, akkurat ved festet til panneluggen. Hesten skubber ham lett i brystet.
Han tar tak i grimen med den ene hånden og ser Pampas inn i øynene. Kremter. Hvordan skal han få frem dette, nå da? Han føler seg tåpelig, men begynner likevel.
"Altså... som du kanskje har merket..." begynner han etter litt nøling, "...så har jeg ikke hatt det så bra i det siste... etter det som skjedde i skogen, da vi veltet."
Pampas vifter oppmerksomt med ørene og ser på Anton.
"Jeg ble jævlig redd."

Anton og Peter, 2014, Stockholm - og en eldre mann som heter Alexander. Han kommuniserer bare gjennom dunking med en stokk. Hvorfor snakker han ikke? Anton får god kontakt med mannen og får gradvis vite mer om hvem han er. Bilder av hester, og av to gutter. 

Mot slutten en stor avsløring. Hjerteskjærende, vondt. De store følelsene.


Ingen kommentarer: